Prof. Heinrich Winter benoemd tot voorzitter begeleidingscommissie WODC-onderzoek

Heinrich Winter, hoogleraar Bestuurskunde aan onze faculteit, is benoemd tot voorzitter van de begeleidingscommissie voor het WODC-onderzoek ‘Verklarende factoren voor het volume van Jeugdbeschermingsmaatregelen (JB) en Jeugdreclassering (JR)’.
Minder Jeugdbeschermings- en Jeugdreclasseringsmaatregelen
Uit diverse bronnen is sinds 2019 een landelijke daling te zien in het volume van de Jeugdbescherming- (JB) en Jeugdreclasseringsmaatregelen (JR). Die daling is te zien op verschillende momenten in de keten, van verzoeken tot onderzoek (TVO) tot aan de instroom in gesloten instellingen (GI). Op dit moment kan de daling nauwelijks worden verklaard en kunnen toekomstige ontwikkelingen niet worden voorspeld.
Inzicht krijgen in verklarende factoren
Inzicht in (mogelijke) oorzaken en verklaringen voor veranderingen in het volume van JB en JR is nodig om scenario’s te kunnen maken van toekomstige ontwikkelingen en daar op in te kunnen spelen. Het doel van dit WODC-onderzoek is daarom om zicht te krijgen op verklarende factoren voor de dalende instroom in de keten en andere volumeontwikkelingen. Indien mogelijk willen de onderzoekers ook een prognose maken van toekomstige ontwikkelingen in het volume.
Het WODC-onderzoek bestaat uit twee delen: een verkennend kwalitatief deel en een kwantitatief deel dat leidt tot een synthese van beide delen. Het wordt uitgevoerd door een team van onderzoekers van de Universiteit Leiden, onder leiding van prof. Mariëlle Bruning.
Betrokken bij andere WODC-onderzoeken
Het is niet de eerste keer dat Winter meewerkt aan een WODC-onderzoek. Hij is diverse malen voorzitter geweest van een WODC-begeleidingscommissie, onder andere bij onderzoek dat zich richtte op de evaluatie van de Wet Kansspelen op Afstand (online gokken).
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 02 mei 2024 12:44 |
Meer nieuws
-
07 mei 2025
Publieksacademie lezing 'Demonstratierecht' 22 mei 2025
In Nederland vinden er jaarlijks duizenden demonstraties plaats. Die demonstraties roepen veel vragen op over hoe het zit met het recht om te demonstreren. Over dit thema gaat de Publieksacademie voor de Rechtspraak op 22 mei om 19.30 - 21.00 uur....
-
07 mei 2025
Maffiapraktijken in Nederland: zijn we gewaarschuwd?
Nederland krijgt te maken met steeds gewelddadigere criminaliteit: liquidaties op klaarlichte dag, bedreigde journalisten, en explosies bij woningen. In Nederland zijn we dit niet gewend.
-
22 april 2025
Impact | Online advies over het demonstratierecht
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Noor Swart en Berend Roorda, genomineerd in de categorie 'onderzoeker,' voor hun online intiatief...