Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit RechtsgeleerdheidAlles over ons onderwijsStuderen in het buitenland (Exchange)Grants and insurance

Verzekeringen

Studenten zijn zelf verantwoordelijk voor het zorgen voor het afsluiten van een adequate ziektekosten-, WA- en reisverzekering tijdens hun uitwisselingsperiode. Meer informatie kunnen studenten verkrijgen bij hun eigen verzekeringsmaatschappij.

Ziektekostenverzekering

Studenten zijn zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een adequate ziektekostenverzekering. Zorg ervoor dat er voldoende buitenlanddekking is en dat er in ieder geval een repatriëringclausule in de ziektekostenverzekering zit, voor het geval dat jij of iemand in je familie ernstig ziek wordt of overlijdt. Informeer bij je eigen verzekering wat de mogelijkheden zijn. Vaak heb je alleen een aanvullende reisverzekering nodig in verband met je buitenlandse studieverblijf, omdat je voor veel dingen al verzekerd bent.

Sommige buitenlandse universiteiten (bijvoorbeeld in Canada, de Verenigde Staten, Australië) verplichten de inkomende gaststudenten om bij hen een medische verzekering af te sluiten. Als dat het geval is, informeer dan of het mogelijk is, om je verzekering in Nederland gedurende je buitenlandse studieperiode ‘sluimerend’ aan te houden tegen een lagere premie, en die bij terugkomst in Nederland dan weer voort te zetten tegen de normale premie.

European Health Insurance Card (EHIC)

Vraag bij je ziektekostenverzekering om een EHIC-Card. Deze kaart geeft recht op onmiddellijk noodzakelijke hulp in het buitenland. Buiten de verdragslanden en bij een verblijf van langer dan 12 maanden geeft de basisverzekering geen dekking en zul je een aparte ziektekostenverzekering moeten afsluiten, ofwel bij de buitenlandse gastuniversiteit, of bijvoorbeeld een AON of IPS verzekering.

Informatie AON: www.myaon.nl/students

Informatie IPS: www.ace-ips-nl.com

Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering    

Deze verzekering dekt je in tegen materiële of lichamelijke schade die je aan derden veroorzaakt. Veel studenten in Nederland zijn meeverzekerd op de WA-verzekering van hun ouders. Voor de verzekering geldt een werelddekking en deze is meestal gedurende 3 maanden in het buitenland geldig. Ook hier geldt dat iedere verzekeringsmaatschappij andere regels hanteert. Blijf je langer dan de geldende termijn in het buitenland, dan moet je een aanvullende reisverzekering afsluiten. Indien je ouders geen WA-verzekering hebben afgesloten, is het zeer aan te raden een eigen WA-verzekering te regelen. Controleer ook of de verzekerde bedragen toereikend zijn voor het land waar je gaat studeren.

Reisverzekering

Het is aan te bevelen om voor de heen- en terugreis en het verblijf in het buitenland een reisverzekering af te sluiten tegen verlies, diefstal of beschadiging van je bagage. De reisverzekering kent ook een SOS-dekking. Extra kosten ten gevolge van ziekte, ongeval of overlijden zijn daarmee ook verzekerd. Via een reisverzekering kun je ook ziektekosten meeverzekeren als dit noodzakelijk mocht zijn. Zorg ervoor dat je altijd een kopie van je polissen bij je hebt en/of een pasje van je verzekeringsmaatschappij (moet je laten zien bij de inschrijving aan de gastuniversiteit). Bij de Infotheek voor Studie en Beroep is een overzicht van verzekeringsmaatschappijen ter inzage. Een aantal maatschappijen heeft aantrekkelijke pakketten voor studenten die naar het buitenland gaan.

Voor de goede orde moet worden opgemerkt dat de Rijksuniversiteit Groningen niet aansprakelijk kan worden gesteld voor onkosten die je moet maken in verband met ziekte of een ongeval in het buitenland.

Laatst gewijzigd:26 juli 2018 14:07
printView this page in: English