Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Career Services Law Beroepsmogelijkheden Beroepsmogelijkheden in Nederland

Rechter-commissaris Strafzaken

Ik ben senior-rechter in de Rechtbank Noord-Nederland. Ik ben werkzaam als rechter-commissaris in strafzaken en als politierechter binnen de Afdeling strafrecht van de rechtbank.

Wat heeft u gestudeerd?

Ik heb in Amsterdam gestudeerd, aan de VU, waar ik mijn eerstejaars heb gehaald en in Groningen. Hier heb ik Nederlands recht gedaan, richting privaatrecht/sociaal-economisch heette het geloof ik, met het accent op Europees recht. Daarnaast heb ik diverse vakken bij Bedrijfskunde gevolgd, omdat ik die studie eigenlijk wilde doen en hiervoor was uitgeloot. Achteraf gelukkig, want Rechten was duidelijk leuker.

Wat heeft u naast uw studie gedaan?

quote

Er was destijds een studievereniging van Recht- en Bedrijfskundestudenten waar ik actief voor ben geweest. Daarnaast heb ik bij de Kinderrechtswinkel inloopspreekuren gedraaid en een periode in het bestuur gezeten. Verder heb ik in het laatste jaar van mijn studie een aantal maanden stage gelopen bij een grote “law firm” in Washington D.C., een fantastische ervaring.

Ik heb altijd veel gesport. Ik heb gevoetbald bij The Knickerbockers, een mooie club, waar ik veel tijd heb doorgebracht. En ik heb diverse bijbaantjes gehad, niet te vergeten. Zo ben ik een tijd werkzaam geweest als taxichauffeur.

Wat houdt uw huidige werk in? Welke competenties zijn het meest belangrijk in deze baan?

Als rechter-commissaris in strafzaken doe ik de voorgeleidingen van verdachten, dat wil zeggen dat ik de inverzekeringstelling van de verdachte moet toetsen en een beslissing moet nemen op de vordering van de officier van justitie om de verdachte in bewaring te stellen voor 14 dagen. Daarnaast moet je als rechter-commissaris beslissen op verzoeken van de officier van justitie om machtiging te verlenen voor de inzet van bepaalde bijzondere opsporingsbevoegdheden, zoals telefoontaps en doe je doorzoekingen van woningen. Een belangrijk onderdeel van mijn werk is ook het horen van getuigen. Bij deze werkzaamheden gaat het meestal om het voorbereidende onderzoek in de zwaardere strafzaken, zeg maar het werk dat gedaan moet worden voordat een strafzaak op de zitting door de rechtbank behandeld kan worden.

Daarnaast behandel ik als politierechter zelf ook (enkelvoudig) zaken op zitting. Ik kan momenteel moeilijk plaatsnemen in de meervoudige strafkamer (mk) van de rechtbank, omdat ik vaak als rechter-commissaris al actief ben geweest in de zaken die daar behandeld worden en daarom “besmet” ben.

Je moet in korte tijd vaak de essentie halen uit veel informatie. Het is daarbij fijn als je de beslissing die je neemt duidelijk en binnen niet al te lange tijd op papier kunt krijgen. Een goed analytisch vermogen en taal-/schrijfvaardigheid zijn daarom belangrijk. Beslisvaardigheid moet je ook hebben. Je moet natuurlijk eerst goed over de argumenten, de voors en tegens, nadenken voor je een beslissing neemt, maar vervolgens moet je wel de knoop doorhakken, als het even kan voorzien van een goede onderbouwing. Maatschappelijke betrokkenheid en interesse in het gedrag van mensen is ook nodig om dit werk goed te kunnen doen.

Hoe bent u op die plek gekomen? Hoe ziet uw loopbaan eruit?

Ik ben in 1996 begonnen in de advocatuur. Hier ben ik voor het eerst in de praktijk in aanraking gekomen met de toepassing van het strafrecht. Ik werkte voor een kantoor met een commerciële, ondernemingsgerichte praktijk, waar als vreemde eend in de bijt ook een strafrechtadvocaat werkzaam was met een praktijk die eigenlijk te groot was voor één persoon. Dit bood mij de mogelijkheid ook strafzaken te doen, wat door kantoor oogluikend werd toegestaan.

Na een jaar of vijf als advocaat te hebben gewerkt heb ik me aangemeld voor de raio-opleiding (rechterlijk ambtenaar in opleiding), omdat het me leuk leek bij de rechterlijke macht werkzaam te zijn en ik dacht dat dit me beter zou liggen. Na het doorlopen van een streng selectietraject, werd ik hiervoor aangenomen. Als raio was je tijdens je opleiding in verschillende functies werkzaam binnen de afdelingen van de rechtbank en bij het OM. Het mooie hiervan was dat je te maken kreeg met vrijwel alle rechtsgebieden en zo kon uitvinden wat je het leukst vond. Na een jaar of drie moest je kiezen of je wilde gaan “staan” en dus aan het werk wilde als officier van justitie of wilde gaan “zitten” en aan de slag wilde als rechter. Omdat ik graag verder wilde in het strafrecht was dit voor mij een lastige keus, maar uiteindelijk koos ik voor de rechtbank. Hier heb ik sindsdien met veel plezier als strafrechter en dus als rechter-commissaris in strafzaken gewerkt, maar ook een periode als rechter in handels- en insolventiezaken (faillissementen en schuldsaneringen).

Heeft u loopbaantips voor onze studenten?

Je studie doen en goed afronden is natuurlijk heel belangrijk, maar zeker ook belangrijk is dat je je daarnaast als persoon ontwikkelt. Dit kan op meerdere manieren, waarbij je er wel op moet letten dat je iets doet dat bij je past. Je moet in de eerste plaats iets doen, omdat je het leuk vindt of omdat je je betrokken voelt, niet alleen omdat het goed staat op je C.V. Verder is het goed als je een beetje weet wat werken inhoudt, bijvoorbeeld door een bijbaan te nemen of onbetaald werk te doen.

Sommige mensen weten al jong precies wat ze later willen worden. Dat is mooi, maar het is ook niet erg als je dit nog niet weet en, zoals in mijn geval, gaandeweg moet ontdekken. Je komt hierbij altijd hobbels tegen die je moet nemen. Dat kan lastig zijn, maar hiermee laat je ook zien dat je doorzettingsvermogen hebt. Probeer er daarbij voor te zorgen dat je de kansen benut die je krijgt en plezier hebt in de dingen die je doet, dan ben je op de goede weg!

Laatst gewijzigd:18 december 2023 12:57