De Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden
Na de zomer zal de Young Academy Groningen weer acht nieuwe leden verwelkomen. Hun onderzoek bestrijkt een breed scala aan onderwerpen, waaronder autisme, compromissen in de politieke filosofie, oncologie in de eerstelijnszorg, preventie en behandeling van chronische nierziekten, juridische argumentatie en rechtvaardiging in de internationale rechtstheorie en -filosofie, en de invloed van de popcultuur op onze wereld.
De acht onderzoekers worden op 25 september 2025 officieel benoemd tot lid. Tijdens hun vijfjarige lidmaatschap zullen zij samen met onze huidige leden werken aan projecten die zich richten op wetenschapsbeleid, interdisciplinariteit, publieke betrokkenheid en diversiteit en inclusie.
De nieuwe YAG-leden zijn:

Daan Brandenbarg (Faculteit Medische Wetenschappen)
Ik ben Daan Brandenbarg, universitair docent en klinisch epidemioloog bij de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde en Langdurige Zorg van het UMCG. Mijn onderzoek richt zich op het verbeteren van de zorg voor kankerpatiënten in de eerstelijnszorg. Er zijn in Nederland meer dan 800.000 mensen die leven met of na kanker. Huisartsen spelen een cruciale rol in het hele traject van de patiënt – van ondersteuning bij behandelingsbeslissingen tot langdurige nazorg.
Ik leid de onderzoeksgroep Oncologie in de huisartsenpraktijk, een multidisciplinair team bestaande uit epidemiologen, huisartsen, psychologen en sociologen. Samen pakken we de fysieke, psychologische en sociale uitdagingen aan waarmee ex-kankerpatiënten te maken krijgen. We onderzoeken hoe de communicatie tussen de eerstelijns- en tweedelijnszorg kan worden verbeterd, hoe de nazorg effectiever kan worden verdeeld en hoe de langetermijneffecten van een kankerbehandeling beter kunnen worden opgevolgd. Ons doel is om huisartsen beter in staat te stellen om hoogwaardige, patiëntgerichte zorg te leveren en om bij te dragen aan een duurzamer en meer geïntegreerd gezondheidszorgsysteem.
Ik verheug me erop om deel uit te maken van de Young Academy Groningen, omdat ik geloof dat wetenschappelijk onderzoek zowel samenwerkingsgericht als maatschappelijk relevant moet zijn. Ik kijk ernaar uit om de dialoog tussen disciplines en gemeenschappen te bevorderen, beginnende onderzoekers te ondersteunen en het helpen opzetten van platforms voor interdisciplinaire uitwisseling die zich richten op urgente uitdagingen op het gebied van gezondheid en andere terreinen.

Kostia Gorobets (Faculteit Rechtsgeleerdheid)
Mijn naam is Kostia Gorobets en ik ben universitair docent Rechtsfilosofie. Ik ben in 2017 als promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen begonnen en voelde me al snel thuis in deze gedreven en betrokken academische gemeenschap. Mijn onderzoek is gericht op de filosofie van het internationaal recht, met een focus op het gezag en de normativiteit ervan. Sinds september 2024 werk ik aan een onderzoeksproject met de titel: Alternative Legalities: How the Russian Invasion of Ukraine Fractures International Law [Alternatieve vormen van legaliteit: Hoe de Russische inval in Oekraïne het internationaal recht verdeelt], gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het doel van dit project is het bekritiseren van de alternatieve versie van het internationaal recht die Rusland wil construeren om zijn inval in Oekraïne te rechtvaardigen en legitimeren, te bekritiseren.
Mijn motivatie om lid te worden van de Young Academy Groningen is tweeledig. Ten eerste beschouw ik, net als veel van mijn collega’s aan de RUG, het huidige regeringsbeleid om te bezuinigen op het onderwijs als een van de grootste bedreigingen voor de Nederlandse academische wereld in decennia. Ik ben ervan overtuigd dat de YAG een belangrijke rol kan spelen door de universiteit te helpen bij het ontwikkelen van beleid en het coördineren van acties om deze nadelige financiële beslissingen tegen te gaan. Ten tweede is voor mijn onderzoek interactie tussen verschillende disciplines binnen de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen van groot belang. Gezien de sterke focus op interdisciplinariteit is de YAG bij uitstek geschikt om de versnippering van onderzoek, die vaak het gevolg is van een facultaire institutionele structuur, te doorbreken.

Björn Hoops (Faculteit Rechtsgeleerdheid)
Ik ben geboren en getogen in Noord-Duitsland, heb in Zuid-Afrika een jaar vrijwilligerswerk gedaan en daarna Rechten gestudeerd in Duitsland en Nederland. Als hoogleraar Privaatrecht en Duurzaamheid aan de RUG onderzoek ik welke juridische regels de energietransitie tegenwerken en hoe deze regels kunnen worden veranderd om het juist makkelijker te maken om energie te besparen of duurzaam op te wekken. Ik concentreer mij hierbij op het isoleren van gebouwen en de opwekking van groene energie, bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen op daken. Een ander zwaartepunt van het onderzoek is hoe burgers de energietransitie kunnen stimuleren door in groepsverband groene energie op te wekken en hoe het privaatrecht hiervoor meer ruimte kan bieden.
Voor mijn onderzoek heb ik ook veel in het buitenland gezeten (o.a. twee jaar in Italië dankzij een Marie Curie fellowship) en ben ik uitgegroeid tot een bruggenbouwer tussen verschillende rechtssystemen en culturen. Binnen de YAG wil ik mij inzetten voor een op internationalisering gerichte universiteit waarin iedereen, nieuwkomers en verankerde staf, tot bloei kan komen.

Novika Purnama Sari (Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen)
Mijn naam is Novika Purnama Sari en ik ben universitair docent bij de afdeling Klinische en Ontwikkelingsneuropsychologie. Ik heb een grote passie voor onderzoek naar autisme, met name in ontwikkelingslanden zoals Indonesië. Mijn interesse in dit vakgebied begon tijdens een stage op een inclusieve school, waar ik met eigen ogen zag met welke uitdagingen ouders van autistische kinderen worden geconfronteerd. Deze ervaringen hebben een grote invloed gehad op mijn ambitie om deze gezinnen te willen helpen.
De missie van de Young Academy Groningen (YAG) – het stimuleren van onderzoek, het sturen van beleid en het bevorderen van diversiteit en inclusie in de academische wereld – vind ik erg inspirerend. Ik voel me vooral aangetrokken tot de inzet van YAG voor het bevorderen van inclusieve academische ruimtes en de rol die de organisatie speelt bij het vormgeven van op onderzoek gebaseerd beleid. Ik hoop een bijdrage te kunnen leveren aan de YAG door het opzetten van mentorprogramma’s en netwerkmogelijkheden voor onderzoekers die ondervertegenwoordigd zijn, en door het ondersteunen van outreach-activiteiten, met name activiteiten die gericht zijn op het bevorderen van neurodiversiteit en inclusie in het onderwijs en de academische wereld.

Felix Pot (Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen)
Ik kom het uiterste noorden van Nederland en heb daar gezien hoe vervoer de vermeende kloof tussen stad en platteland kan overbruggen, maar ook kan vergroten. Snelle en efficiënte mobiliteit heeft nieuwe kansen gecreëerd, maar heeft ook bijgedragen aan de achteruitgang van lokale voorzieningen en een toenemende afhankelijkheid van de auto op het platteland. Nu duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid naast efficiëntie centrale posities innemen in het publieke debat, is het de grootste uitdaging in mobiliteitsbeleid niet meer het oplossen van files. Met de grote ruimtelijke transities waar klimaatadaptatie, de. Energietransitie, en demografische veranderingen ons toe dwingen, gaat het om de vraag hoe we de voordelen en lasten van mobiliteit moeten verdelen.
Het is zorgwekkend dat veel mensen in regio’s waar veel van gevraagd zal worden in deze transities zich steeds meer losgekoppeld lijken te voelen van de wetenschap. Dit laat zien dat de ongelijkheid op het gebied van vervoer het gevoel van een diepere kloof in vertrouwen en begrip weerspiegelt. Dit belemmert een goed geïnformeerd publieke debat dat we dringend nodig hebben om complexe en morele maatschappelijke uitdagingen aan te gaan.
Met een voet aan beide kanten van die vermeende kloof wil ik helpen om het beeld van een kloof te bestrijden. Beginnende onderzoekers bevinden zich in een goede uitgangspositie om een academische cultuur te bevorderen die laat zien dat de wetenschap aan de kant van de mensen staat. Academici hebben de verantwoordelijkheid om onderzoek toegankelijk en relevant te maken voor de samenleving door verder te kijken dan de grenzen van hun discipline en de muren van de universiteit. Door zichtbaar te zijn in de regio, samen te werken met mensen uit de praktijk en bewoners een stem te geven, wil ik binnen de Young Academy Groningen onderzoek opzetten dat relevant is en een link heeft met de gemeenschappen en plaatsen waar we het uiteindelijk voor doen.

Élise Rouméas (Campus Fryslân)
Als universitair docent Politieke Filosofie aan Campus Fryslân onderzoek ik — en beoefen ik — de kunst van het compromis. Het grootste deel van mijn werk draait om het oplossen van conflicten die voortkomen uit diepgaande meningsverschillen. Mijn onderzoek heeft recentelijk een digitale wending genomen, mede dankzij belangrijke samenwerkingsverbanden op het gebied van digitale democratie en kunstmatige intelligentie, waar ik mijn expertise op het gebied van democratische theorie inbreng. Daarnaast heb ik verschillende leidinggevende functies bekleed, waaronder programmadirecteur van de bacheloropleiding Global Responsibility & Leadership en interim-hoofd van de afdeling Global & Local Governance.
Ik ben erg blij deel te mogen uitmaken van de YAG en hoop een bijdrage te kunnen leveren met de ervaring die ik in het begin van mijn carrière heb opgedaan in academisch leiderschap. Op basis van mijn expertise op het gebied van collectieve besluitvorming ben ik gedreven om eerlijke procedures te identificeren, zorgvuldige processen na te volgen en goede managementpraktijken te ontwikkelen. Ik kijk ernaar uit om bij te dragen aan de voortdurende reflectie op goed bestuur, zeker in een tijd waarin governance hoog op de agenda staat.

Priya Vart (Faculteit Medische Wetenschappen)
Ik ben universitair docent bij de afdeling Klinische Farmacie en Farmacologie van het UMCG. Ik ben gepromoveerd aan het UMCG en heb een postdoc gedaan aan de Johns Hopkins University in Baltimore, Verenigde Staten. Mijn onderzoek richt zich op het verbeteren van de zorg voor traditioneel achtergestelde bevolkingsgroepen, zoals ouderen, mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden en mensen uit sociaaleconomisch achtergestelde milieus. Ik ben ook betrokken bij het in kaart brengen van de last van chronische ziekten om daarmee het publieke bewustzijn te vergroten. Daarnaast ben ik zeer geïnteresseerd in het ondersteunen en creëren van mogelijkheden voor de professionele ontwikkeling van beginnende onderzoekers.
De Young Academy Groningen biedt een inspirerend platform om in contact te komen met collega’s uit verschillende disciplines, interdisciplinaire samenwerking te bevorderen en deel te nemen aan dialogen over wetenschapsbeleid, outreach en academische cultuur. Ik voel me in het bijzonder aangetrokken tot de missie van de Academy om beginnende onderzoekers te ondersteunen, de kloof tussen wetenschap en samenleving te overbruggen en onderzoek dat maatschappelijke relevant is te bevorderen. Via de Academy hoop ik actief bij te kunnen dragen aan en te leren van initiatieven die kansen voor beginnende onderzoekers bevorderen, betekenisvolle betrokkenheid van het publiek stimuleren en de rol van de academische wereld bij het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen versterken.

Lars de Wildt (Faculteit der Letteren)
Ik ben universitair docent aan het Research Centre for Media and Journalism Studies van de Faculteit der Letteren. Ik onderzoek hoe populaire amusementsmedia onze hedendaagse kijk op de wereld vormgeven. Bijna alles wat we van de wereld weten, komt immers via schermen tot ons, van wat we vinden van verre culturen tot wat we vinden van politiek, waarheid, geweld en rechtvaardigheid. In mijn Veni-project bestudeer ik de invloed van China op de grootste culturele industrie ter wereld: videogames.
Ik ben onderzoeker en gastonderzoeker geweest aan de universiteiten van Leuven, Heidelberg, Montréal, Bremen, Deakin, Tampere en Jyväskylä. Als lid van de Young Academy Groningen ben ik ervan overtuigd dat goed onderzoek niet alleen interdisciplinair en op samenwerking gericht moet zijn, maar bovenal internationaal. Bij de YAG wil ik de groeiende problemen aanpakken die zijn ontstaan door de afnemende focus op internationalisering en de bezuinigingen.
Laatst gewijzigd: | 10 juli 2025 12:11 |
Meer nieuws
-
04 juli 2025
RUG reikt verschillende prijzen uit tijdens Ceremony of Merits
De RUG heeft verschillende prijzen uitgereikt aan excellente onderzoekers en studenten tijdens de Ceremony of Merits op 4 juli 2025.
-
02 juli 2025
Relinde Weil herbenoemd als lid van Raad van Toezicht RUG
Het heeft de Minister behaagd Relinde Weil te benoemen voor een tweede termijn als lid van de Raad van Toezicht RUG.