Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij Nieuwsarchief

Luisa Lesage Gárriga promoveert op analyse van Plutarchus

Een consistente, uitgebreide analyse van De facie in zijn geheel
13 juni 2019
Luisa Lesage Gárriga

Op 20 juni zal Luisa Lesage Gárriga haar proefschrift getiteld De facie quae in orbe lunae apparet: Textual edition with commentary verdedigen om de PhD-graad in Griekse Filologie te krijgen aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen. Het hoofddoel van haar onderzoek en dissertatie is het aanbieden van de eerste consistente, uitgebreide analyse van De facie in zijn geheel.

Eerste integrale benadering

De facie quae in orbe lunae apparet is een van de verhandelingen in Plutarchus’ Moralia. Plutarchus is een Griekse filosoof uit de eerste en tweede eeuw van onze jaartelling wiens essays een inzicht bieden in het Romeinse en Griekse leven. Hoewel de verhandeling De facie doorheen de hele geschiedenis de aandacht van een brede schare wetenschappers heeft getrokken, zijn zowel de tekst als de inhoud nog nooit op een bevredigende wijze in zijn geheel vastgesteld en geïnterpreteerd.

Luisa Lesage Gárriga licht toe: ‘Voor mijn masterthesis werkte ik ook aan Plutarchus en toen ik met mijn professoren sprak over een mogelijk PhD-traject, stelden zij me voor een nieuwe kritische editie, voorzien van diverse studies – literair, filosofisch en tekstkritisch – voor te bereiden van een van de verhandelingen die Plutarchus heeft geschreven: De facie. Die kent een lange en rijke tekstuele transmissie door de jaren heen: van twee manuscripten uit de 14e en 15e eeuw tot aan de laatste edities uit de 20e eeuw, vele wetenschappers hebben de tekst bestudeerd, vertaald, gecorrigeerd en becommentarieerd. Ze hebben niet alleen gefocust op edities en vertalingen, maar ook op de conceptuele analyse ervan. Tot op de dag van vandaag heeft echter geen enkele wetenschapper een poging gedaan tot een integrale benadering van de diverse en complementaire perspectieven van deze verhandeling. Wetenschappers focussen over het algemeen op een specifiek aspect, of dat nu de wetenschappelijke, religieuze of filosofische aspecten van de tekst zijn, als stonden die los van elkaar.’

Nieuwe kritische editie van De facie

Daarom was Luisa’s hoofddoel om in een consistente, uitgebreide analyse van De facie in zijn geheel te voorzien. Ze legt uit dat dit doel in drie subdoelen kan worden onderverdeeld: het aanbieden van 1) een studie van de Griekse tekst, 2) een studie van de verhandeling als een literair werk dat een coherent wereldbeeld reflecteert en overbrengt en 3) een studie van de filosofische inhoud die licht werpt op de betekenis van de verhandeling en de doelen van Plutarchus.

Om deze subdoelen te bereiken levert Luisa een nieuwe kritische editie van de tekst af, voorzien van zowel een notenapparaat als een tekstkritisch commentaar, om zo alle tekstuele moeilijkheden en problemen die De facie opwerpt te behandelen. Ook voorziet ze in twee andere studies, literair en filosofisch, die op hun beurt pogen om een overzicht te geven van voorgaande benaderingen en om inconsistenties en eenzijdigheden te ondervangen, met als doel: het geven van een solide en overkoepelend begrip van de verhandeling.

Interessante constateringen

Luisa Lesage Gárriga: ‘Het doel van deze nieuwe studie was om de verhandeling op een uitgebreidere en holistischere wijze te benaderen. Daardoor komen een aantal hoofdideeën naar voren die De facie zijn structuur als literair werk geven.’ Luisa vertelt ons over enkele interessante constateringen die ze tijdens haar onderzoek deed: ‘Ik kwam erachter dat aan de ene kant de Griekse tekst van De facie in sommige gevallen te sterk is gewijzigd. Ik vind echter dat de manuscripten betrouwbare teksten aanbieden die als zodanig bewaard moeten worden. Aan de andere kant zijn zowel de structuur als de inhoud van De facie gedomineerd door een kunstmatig onderscheid van wetenschap versus mythe, die zowel de analyse als het begrip van de verhandeling negatief heeft beïnvloed.’

Dubbele PhD

Luisa legt uit waarom ze voor haar PhD-onderzoek de Faculteit GGW koos: ‘Ik wilde een dubbele PhD gaan doen en de Rijksuniversiteit Groningen maakt deel uit van het European Plutarch Network, samen met tien andere universiteiten zoals die van Málaga, waar ik met mijn PhD begon. Ik had prof. dr. Roig Lanzillotta al ontmoet tijdens de jaarlijkse conferentie van het Plutarchus Netwerk en ik was geïnteresseerd in zijn benadering van Plutarchus als auteur die leefde en schreef op het kruispunt van religieuze-filosofische trends, namelijk in de eerste en tweede eeuw van onze jaartelling. Hij was zo vriendelijk om mijn promotor te worden en we begonnen de dubbele phD-procedure tussen de twee universiteiten.’

Promotieceremonie

Op 20 juni zal Luisa Lesage Gárriga tijdens een promotieceremonie haar dissertatie De facie quae in orbe lunae apparet: Textual edition with commentary verdedigen om de doctorsgraad te verkrijgen, dit in het bijzijn van prof. dr. Lautaro Roig Lanzillotta, hoogleraar Nieuwe Testament en Vroeg Christendom aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen en prof. dr. Aurelio Pérez Jiménez, hoogleraar Griekse Filologie aan de Universiteit van Málaga.

  • Wanneer:       Donderdag 20 juni 2019
  • Aanvang:       16:15
  • Waar:            Academiegebouw
Laatst gewijzigd:12 juni 2023 20:20
View this page in: English

Meer nieuws