
2 VIDI-beurzen voor onderzoekers van Genetica

Jingyuan Fu en Lude Franke, beiden van de bioinformatica onderzoeksgroep in de afdeling Genetica, hebben van NWO een Vidi-beurs toegekend gekregen. Jingyuan Fu onderzoekt hoe darmbacteriën onze vetstofwisseling beïnvloeden en welke rol genetische variatie daarin speelt. Haar onderzoek zal aanknopingspunten bieden voor nieuwe mogelijkheden voor behandeling door gebruik te maken van darmbacteriën. Een artikel over haar onderzoek stond in de editie januari 2014 van Kennisinzicht.
Lude Franke doet onderzoek naar genetische risicofactoren van ziekten. Voor veel ziekten zijn die inmiddels bekend maar voor de meeste ziekten blijft het onduidelijk hoe deze mutaties uiteindelijk tot ziekte leiden en welke biologische processen zij verstoren. Franke gaat dit uitzoeken met behulp van 'big data'. Lees het persbericht dat daarover in september 2013 verscheen.
Van mutatie tot ziekte ( A novel approach to understanding how DNA variants cause disease)
Dr.
Lude Franke
Voor veel ziekten zijn nu genetische risicofactoren bekend. Voor de meeste ziekten blijft het echter onduidelijk hoe deze mutaties uiteindelijk tot ziekte leiden en welke biologische processen zij verstoren. De onderzoekers gaan dit uitzoeken met behulp van 'big data'.
De invloed van darmbacteriën op onze vetstofwisseling ( Understanding the causal relationships between the host genome, microbiota and lipids)
Dr.
Jingyuan Fu
Darmbacteriën en mensen hebben een symbiotische relatie. Dit project zal uitzoeken hoe darmbacteriën onze vetstofwisseling beïnvloeden en welke rol genetische variatie daarin speelt. Dit onderzoek zal aanknopingspunten bieden voor nieuwe mogelijkheden voor behandeling door gebruik te maken van darmbacteriën.
NWO VIDI-beurzen worden uitgereikt door NWO en zijn gericht op excellente onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Met een Vidi kunnen zij vijf jaar lang onderzoek doen.
NWO selecteert de Vidi-laureaten op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting. Met de beurs (maximaal € 800.000) kan de onderzoeker een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep bouwen.
Laatst gewijzigd: | 11 maart 2025 14:28 |
Meer nieuws
-
08 mei 2025
KNAW benoemt drie hoogleraren RUG/UMCG tot nieuw lid
Hoogleraren Jingyuan Fu, Lisa Herzog en Helga de Valk van de RUG zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.
-
06 mei 2025
Wetenschap Werkt | Bewegend leren maakt kinderen vaardiger
Door basisschoolkinderen bewegend taal en rekenen te leren verbetert hun aandacht en taakgerichtheid. Door drie keer per week een half uur de lesstof springend en joggend tot zich te nemen gaan de resultaten op toetsen erop vooruit. Dit was de...
-
14 april 2025
12 Marie Sklodowska Curie Doctoral Networks voor de Rijksuniversiteit Groningen
De Rijksuniversiteit Groningen heeft zeer goede resultaten behaald in de laatste ronde van Marie Sklodowska Curie Doctoraatsnetwerken.