Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The Netherlands Genome Project

27 september 2010

Professor Cisca Wijmenga: ‘Our trio design will help us to determine how a certain variant fits within the paternal and maternal patterns.’

The Netherlands Genome Project (‘het Genoom van Nederland’) is truly unique. Never before have so many genomes from one country been sequenced using such a ‘trio’ design. By sequencing the genomes of 250 couples and their offspring (the trio’s), this project will map genetic variation in the Netherlands. It will provide a solid foundation for ‘imputing’ rare variants (i.e. deriving them by computation) in the more than 100,000 samples already stored in Dutch biobanks and resulting from conventional genomewide association (GWA) studies.

Project leader Prof. Cisca Wijmenga: ‘In the next ten years, whole genome sequencing will become a standard tool in research and molecular diagnostics. We hope to kick start the nationwide implementation of such tools with this project and build up the expertise needed to enable our scientists and the public to benefit from these future developments’.

For full article click here

See also: BBMRI-NL website, first official newsletter

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:22

Meer nieuws

 • 15 juni 2018

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD Instellingen die verslavingszorg aanbieden, doen er verstandig aan om patiënten direct bij intake te screenen op ADHD. Dat vindt promovendus en psychiater in opleiding Katelijne van Emmerik-van...

 • 07 juni 2018

  Hoge sterfte onder leverpatiëntjes toont belang van levende donatie

  Twintig procent van de patiëntjes jonger dan zes maanden met de zeldzame leverziekte galgangatresie en ernstige leverbeschadiging die tussen 2001 en 2014 op de wachtlijst voor een levertransplantatie stonden, overleed voor een geschikte donorlever beschikbaar...

 • 01 juni 2018

  Negen onderzoekers aan de RUG ontvangen een Vidi-beurs

  NWO heeft aan 86 ervaren onderzoekers ieder een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Maar liefst negen hiervan doen hun onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG); aan vier verschillende faculteiten. Met de beurs kunnen de vier vrouwelijke...