Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

The Netherlands Genome Project

27 september 2010

Professor Cisca Wijmenga: ‘Our trio design will help us to determine how a certain variant fits within the paternal and maternal patterns.’

The Netherlands Genome Project (‘het Genoom van Nederland’) is truly unique. Never before have so many genomes from one country been sequenced using such a ‘trio’ design. By sequencing the genomes of 250 couples and their offspring (the trio’s), this project will map genetic variation in the Netherlands. It will provide a solid foundation for ‘imputing’ rare variants (i.e. deriving them by computation) in the more than 100,000 samples already stored in Dutch biobanks and resulting from conventional genomewide association (GWA) studies.

Project leader Prof. Cisca Wijmenga: ‘In the next ten years, whole genome sequencing will become a standard tool in research and molecular diagnostics. We hope to kick start the nationwide implementation of such tools with this project and build up the expertise needed to enable our scientists and the public to benefit from these future developments’.

For full article click here

See also: BBMRI-NL website, first official newsletter

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:22

Meer nieuws

 • 14 mei 2019

  Aantal kinderen met diabetes type 1 verdubbeld

  Het aantal kinderen dat per jaar de diagnose diabetes mellitus type 1 krijgt, is in de afgelopen dertig jaar verdubbeld. Dat concludeert Angelien Spaans-Hummelink in haar proefschrift.

 • 16 april 2019

  Nieuwe technieken maken structurele verschillen in DNA zichtbaar

  Alle mensen hebben hetzelfde typisch ‘menselijke’ DNA. Maar er zijn ook verschillen tussen mensen, waardoor ieder van ons een uniek individu is. Onderzoek naar deze verschillen, die onder meer een rol spelen bij een groot aantal ziekten, richt zich...

 • 02 april 2019

  Nieuwe richtlijnen bij kinderkanker verminderen bijwerkingen en pijn

  Meer aandacht voor het welzijn van kinderen die behandeld worden voor kanker, kan levens redden. Dat stelt kinderarts-in-opleiding Erik Loeffen van het Universitair Medisch Centrum Groningen in zijn proefschrift getiteld “Perfect Pitstops”. ‘In de Formule...