Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The Netherlands Genome Project

27 september 2010

Professor Cisca Wijmenga: ‘Our trio design will help us to determine how a certain variant fits within the paternal and maternal patterns.’

The Netherlands Genome Project (‘het Genoom van Nederland’) is truly unique. Never before have so many genomes from one country been sequenced using such a ‘trio’ design. By sequencing the genomes of 250 couples and their offspring (the trio’s), this project will map genetic variation in the Netherlands. It will provide a solid foundation for ‘imputing’ rare variants (i.e. deriving them by computation) in the more than 100,000 samples already stored in Dutch biobanks and resulting from conventional genomewide association (GWA) studies.

Project leader Prof. Cisca Wijmenga: ‘In the next ten years, whole genome sequencing will become a standard tool in research and molecular diagnostics. We hope to kick start the nationwide implementation of such tools with this project and build up the expertise needed to enable our scientists and the public to benefit from these future developments’.

For full article click here

See also: BBMRI-NL website, first official newsletter

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:22

Meer nieuws

 • 20 september 2018

  Koninklijke onderscheiding voor professor dr. Cisca Wijmenga

  Cisca Wijmenga, hoogleraar humane genetica aan de Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG, kreeg woensdag 19 september uit handen van locoburgemeester Ton Schroor van de gemeente Groningen een koninklijke onderscheiding. Wijmenga is benoemd tot Ridder...

 • 10 september 2018

  ZonMW-subsidie voor studie naar niertransplantatie

  Onderzoekers van de sectie Nefrologie & Transplantatie van het UMCG hebben een subsidie van maar liefst 1,2 miljoen euro gekregen van Zon MW. De subsidie is voor een groot multicenter onderzoek bij patiënten ouder dan 65 jaar die een niertransplantatie...

 • 07 september 2018

  UMCG onderzoekt effect behandeling met virtual reality voor fantoompijn

  Het UMCG doet mee aan een groot internationaal onderzoek naar een nieuwe behandeling van fantoompijn. Bij deze behandeling krijgen patiënten trainingen met behulp van virtual reality en augmented reality.