Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Dynamic rule-based reasoning in smart environments

Promotie:V. (Victoria) Degeler, PhD
Wanneer:29 september 2014
Aanvang:14:30
Promotor:prof. dr. M. Aiello
Copromotor:A. (Alexander) Lazovik, Prof
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
Dynamic rule-based reasoning in smart environments

Smart homes op weg naar volwassenheid

Viktoriya Degeler onderzocht hoe smart homes en andere slimme omgevingen beter en vollediger in de dagelijkse omgeving ingepast kunnen worden zodat ze breed ‘uitgerold’ kunnen worden.

Slimme huizen en andere soorten slimme omgevingen kunnen op verschillende manieren gedefinieerd worden. De mogelijkheid om omgevingsbewust te zijn, om de fysieke omgeving te ervaren en de context van de actuele situatie te begrijpen, is daar ongetwijfeld de belangrijkste van. Slimme omgevingen moeten in staat zijn om met deze informatie te redeneren en er waardevolle kennis uit af te leiden. Daarnaast moeten ze de mogelijkheid hebben om intelligent, volgens bepaalde doelstellingen, te reageren in reactie op veranderende situaties.

Slimme omgevingen zijn vaak ubiquitous (alom vertegenwoordigd), wat betekent dat hun capaciteiten voor waarnemen en handelen berusten op apparaten die zijn ingebed in de fysieke wereld. De meeste van de huidige commerciële slimme omgevingsproducten presenteren echter slechts gedeeltelijke oplossingen, zoals automatische verlichting of energiebewustzijn.

Verschillende factoren vertragen de commercialisering van volledig slimme huizen. De noodzaak om de oplossing op iedere nieuwe locatie opnieuw zeer nauwkeurig af te stellen, is daar een van de belangrijkste van. Integratie en coördinatie van verschillende componenten kost veel inspanning en er zijn veel handelingen nodig om een consistent model over verschillende subsystemen van verschillende bronnen samen te stellen. Samenvattend, de grote hoeveelheid aan inspanningen die benodigd zijn om de oplossing van een locatie naar een andere te verplaatsen, hindert de mogelijkheden voor het stroomlijnen van de uitrol.

Wat zijn de overeenkomsten in het ontwerp en het ontwikkelproces van een slimme omgeving, vroeg Degeler zich af. Wat is een effectieve aanpak om een redeneringsmotor voor slimme omgevingen te ontwerpen die aan alle belangrijke vereisten voldoet? Hoe kan het effect van sensorfouten voor wat betreft de besluitvorming worden geminimaliseerd? Hoe kan een slim systeem het bestaan van verschillende energieleveranciers gebruiken om de energiekosten in de tijd te minimaliseren? In haar proefschrift bespreekt ze deze kwesties in een poging om antwoorden te vinden op de vraag hoe huidige slimme omgevingen verder ontwikkeld kunnen worden.

Victoriya Degeler (Oekraïne, 1984) deed haar onderzoek bij Johann Bernoulli Instituut van de RUG. Haar nieuwe werkgever is de Airbus Group UK, waar ze werkt als Cyber Security Research Engineer.