Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Ovarian cancer treatment: towards novel targets and the rational use of current drugs

Promotie:Mw. K.E. (Esther) Broekman
Wanneer:27 mei 2024
Aanvang:16:15
Promotor:prof. dr. A.K.L. (An) Reyners
Copromotor:dr. M. (Hilde) Jalving
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Ovarian cancer treatment: towards novel targets and the rational
use of current drugs

Behandeling van eierstokkanker: op weg naar nieuwe doelen en het rationeel gebruik van de huidige medicijnen

Ondanks het beschikbaar komen van nieuwe, doelgerichte behandelingen, zijn de vooruitzichten van patiënten met eierstokkanker nog altijd slecht. De meeste vrouwen zullen overlijden aan hun ziekte. Het is daarom belangrijk dat nieuwe behandelmogelijkheden beschikbaar komen.

Het eerste deel van dit proefschrift van Esther Broekman onderzocht het specifiek beïnvloeden van de afwijkende stofwisseling in eierstokkanker, en de rol van scans die deze stofwisseling in beeld kunnen brengen in het ontwikkelen van betere behandelingen.

Het tweede deel bespreekt hoe we de nu beschikbare behandelingen effectief kunnen inzetten. Er zijn maar enkele behandelingen waarvoor een verbetering van de kwaliteit van leven of levensverlenging is aangetoond. Ook nieuwe, doelgerichte behandelingen met een werking gebaseerd op in het laboratorium aangetoonde processen in de kankercellen, zoals de PARP-remmers, maken niet altijd de hoge verwachtingen waar.

Het bestuderen van de werking van deze medicijnen vindt niet alleen plaats in de tumorcellen, maar ook in het weefsel daaromheen. Het toevoegen van moleculaire beeldvorming vanaf de vroege ontwikkeling van medicijnen kan helpen. Dit zou kunnen bijdragen aan het realiseren van een veelbelovende nieuwe strategie in het laboratorium, die uiteindelijk ook kan leiden tot een therapie met klinische waarde.

Tenslotte bevat het proefschrift een analyse van de zorg in de laatste levensmaanden van patiënten met eierstokkanker. Het gebruik van intensieve medische zorg kort voor het levenseinde voor patiënten in Nederland is vergeleken met analyses uit andere landen. Opname in het ziekenhuis, chemotherapie of een operatie in de laatste levensfase kwam in Nederland minder vaak voor dan in andere delen van de wereld.