Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Neuroscientific insights into executive functions

From brain waves to behavioral improvements through neurofeedback
Promotie:D. (Diede) Smit, MSc
Wanneer:30 mei 2024
Aanvang:12:45
Promotors:prof. dr. O.M. (Oliver) Tucha, dr. J. (Janneke) Koerts
Copromotor:S. (Stefanie) Enriquez Geppert, Dr
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Gedrags- en Maatschappijwetenschappen
Neuroscientific insights into executive functions

Van hersengolven naar gedragsverbetering door neurofeedback

Cognitieve processen zijn cruciaal om onafhankelijk, adaptief en doelgericht gedrag in het dagelijks leven te genereren. Een voorwaarde daarvoor is dat hersengolven worden gesynchroniseerd. Dat geldt vooral voor thèta-golven, die ontstaan als reactie op gebeurtenissen die cognitieve controle vereisen. Diede Smit onderzocht dit proces.

Executieve functies zijn afhankelijk van een superordinaat hersennetwerk, waarbij verschillende delen van de cortex betrokken zijn. De synchronisatie van neurale oscillaties (hersengolven) is een fundamenteel communicatiemechanisme binnen dergelijke hersennetwerken die cognitieve processen mogelijk maken. Voor executieve functies zijn thèta-golven (4-8 Hz) van bijzonder belang, omdat ze worden gegenereerd als reactie op gebeurtenissen die cognitieve controle vereisen.

Er zijn specifiek twee neurofysiologische markers van executieve functies die gerelateerd zijn aan thèta-golven: theta power in de frontale-middellijn van de cortex en functionele thèta-connectiviteit in het superordinate netwerk. Ondanks het cruciale belang van efficiënte onderliggende neurale mechanismen voor adequate executieve functies in het dagelijks leven, wordt verondersteld dat het executief functioneren het resultaat is van een complexe dynamische interactie tussen verschillende biologische, psychologische en sociale factoren.

In haar onderzoek heeft Diede Smit onderzoek gedaan naar (1) de neurofysiologische thèta-markers die ten grondslag liggen aan executieve functies bij volwassenen die subjectieve klachten rapporteren over hun executief functioneren, (2) de effecten van frontale-middellijn thèta-neurofeedback als een neurowetenschappelijke interventie voor het verbeteren van executieve functies in deze groep, evenals de algehele effectiviteit van dit neurofeedback protocol in het upreguleren van frontale-middellijn theta, en (3) psychologische voorspellers van subjectieve zelfgerapporteerde executieve functies.