Skip to ContentSkip to Navigation
Faculty of Arts Study at our Faculty Master Events and Open Days Master Ambassadors

Simone Broekman

Masterambassadeur Neerlandistiek
Simone Broekman

Hallo geïnteresseerde! Mijn naam is Janine en afgelopen jaar was ik zelf nog ‘geïnteresseerde’, maar inmiddels ben ik een tevreden masterstudente Neerlandistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Mijn wat en waarom lees je hier.

De keuze is reuze!

De master Neerlandistiek biedt de mogelijkheid om vakken uit de bachelor Nederlandse Taal en Cultuur te combineren. Zo is het vak ‘Ironie’ een combinatie van Pragmatiek en Moderne Letterkunde, terwijl bij ‘Gespierde taal’ Pragmatiek wordt gecombineerd met Fonologie. Rest jou alleen nog te kiezen welke twee van de vele vakken je wilt volgen naast de twee verplichte vakken. De keuze is reuze! Juist deze combinatie van disciplines spreekt mij aan bij de master Neerlandistiek. Daarnaast ben ik blij met de open benadering in onderzoekscolleges: in relatief kleine groepen bediscussiëren we de stof en ontwikkelen er een eigen kijk op. Je wordt uitgedaagd en gestimuleerd om vragen te blijven stellen en kritisch te denken.

‘Een stad die altijd de sfeer van een dorp heeft gehad’

Het is waar: er gaat niets boven Groningen! Na drie en een half jaar heen en weer reizen, heb ik de sprong gewaagd en ben ik verhuisd naar Stad. Het leven is er heerlijk – jong, gezellig, verrassend – en ik geniet er nog elke dag van. De universiteit is het kloppend hart van deze studentenstad en dat voel je wanneer je er naar binnenloopt: ‘Hier gebeurt het.’

En hierna?

Ik ben voornemens de lerarenopleiding te volgen en daarna docente Nederlands te worden op een middelbare school. Let wel: dit is slechts één van de vele mogelijkheden! Met een master Neerlandistiek kun je aan de slag in het boekenvak (in de ruimste zin van het woord), de schrijfeducatie (in de ruimste zin van het woord), de journalistiek, etc. De keuze is, wederom, reuze!

Laatst gewijzigd:20 januari 2020 12:51