Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Arts Study at our Faculty Bachelor Events and Open Days

Jan van Gulik

Bachelor student Nederlandse Taal en Cultuur
Jan van Gulik

Over Jan

Leuk dat je dit leest en belangstelling hebt voor de studie Nederlandse Taal en Cultuur aan de Rijksuniversiteit in Groningen! Mijn naam is Jan van Gulik. Ik ben 20 jaar oud en een derdejaars student Nederlandse Taal en Cultuur aan de RUG. Inmiddels ben ik gestart met mijn minor Religion in the Modern World. Naast studeren, vind ik het leuk om te voetballen, te wandelen door het mooie Groningen en om actief te zijn bij onze studievereniging ZaZa.

Waarom Nederlandse Taal en Cultuur?

Op de middelbare school vond ik het erg moeilijk om een studiekeuze te maken. Met een natuurprofiel koerste ik af op een studie als Geneeskunde, maar na het bezoeken van een open dag kwam ik er al vrij snel achter dat dit niet voor mij was weggelegd. Mijn sterke punten waren lezen, schrijven en presenteren. Toen mij werd aangeraden om een kijkje te nemen bij de studie Nederlandse Taal en Cultuur was ik snel om. De kleinschaligheid van de opleiding zorgt voor een gezellige sfeer die mij meteen aansprak. Daarnaast viel het mij op dat de studie Nederlands niet op het schoolvak Nederlands lijkt, omdat er meer ruimte is voor creativiteit en inhoud. Binnen de bachelor zijn er drie vakgebieden waarmee je in aanraking komt: Taalkunde, Taalbeheersing en Letterkunde. Mijn voorkeur ligt bij de literatuurvakken, omdat het verschillende vakgebieden zoals geschiedenis en filosofie combineert.

Waarom Groningen?

Voor mij leek Groningen een logische stap, omdat veel van mijn familieleden in de stad studeren. Toch ben ik in meerdere steden gaan kijken om de verschillende opleidingen te vergelijken. De sfeer in Groningen maakte op mij de meeste indruk. Er zijn veel mooie verenigingen waar je je bij aan kan sluiten en in de binnenstad is het altijd gezellig. Groningen staat dan ook bij velen bekend als de leukste studentenstad van Nederland.

Toekomst

Dit jaar hoop ik mijn bachelor af te ronden, waarna ik voor een volgend keuzemoment kom te staan. Het volgen van een masterprogramma is de meest logische keuze maar hier ben ik nog niet helemaal uit. Als afgestudeerd neerlandicus zijn er verschillende mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Er is een toenemende behoefte aan neerlandici op allerlei posities. Ik ben nog lang niet uitgestudeerd, maar het lijkt mij later erg leuk om de journalistiek in te gaan door bijvoorbeeld voor een krant te gaan werken. Daarnaast ben ik geïnteresseerd in het maken van het beleid rondom taal en cultuur bij de overheid. Hoewel voor velen in mijn bachelor het onderwijs een logische vervolgstap is, past dat mij minder goed.

Gouden Tip

Het kiezen van de juiste studie is een moeilijk proces. Ik vond het ontzettend moeilijk om een compleet beeld te krijgen van de inhoud van een studie. Na een halfjaar studeren merkte ik dat de studie bij mij paste. Mijn tip is om niet bang te zijn om de verkeerde keuze te maken en om te gaan voor de studie waar je je het beste bij voelt. Het bezoeken van open dagen en het volgen van de webklas hebben mij erg geholpen.

Laatst gewijzigd:25 oktober 2021 17:42