Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieActueel

Anne van Lieshout: Een kookboek als masterscriptie

03 augustus 2017
Anne van Lieshout
Anne van Lieshout

Na het volgen van de bachelor Geschiedenis aan de RUG, wilde ik hier graag verder met de master History Today. De reden hiervoor was de enorme vrijheid die je krijgt bij het invullen van de master en de vele mogelijkheden die er aangeboden worden. Deze ruimte geldt ook voor de masterscriptie omdat je hier alternatief af kunt studeren. Dat is precies wat ik gedaan heb!

Alternatieve scriptie

Na het schrijven van al die essays in de loop der jaren had ik namelijk behoefte aan iets anders. Ik ben altijd met voedsel bezig maar had dit nooit eerder onderwerp van onderzoek gemaakt. Langzaam begon bij mij het idee te ontstaan om een kookboek met historische recepten te maken. Recepten en gerechten uit het achttiende- en negentiende-eeuwse Friesland, de plek waar ik ben opgegroeid, werden onderwerp van onderzoek. Daarop heb ik vele uren in de archieven in Leeuwarden doorgebracht. Hier waren oude kookboeken, verslagen, menukaarten en spijslijsten te vinden. Door mijn opgedane kennis tijdens de methodenvakken als Archieven en Internet en Beeldcultuur, maar ook mijn masterstage bij de Groninger Archieven, wist ik in de archieven makkelijk mijn weg te vinden.

In mijn onderzoek heb ik geprobeerd om een zo gevarieerd en gemêleerd mogelijk beeld neer te zetten. Dus niet alleen wat de elite at – dat is makkelijker te achterhalen omdat zij konden lezen en schrijven en dus documentatie achtergelaten hebben – maar ook wat de gegoede burgerij en arme mensen aten. Ik onderzocht niet alleen het dagelijkse voedsel, maar ook wat genuttigd werd tijdens speciale gelegenheden zoals diners en feestelijkheden. Ik ontdekte een zeer gevarieerde en verrassende eetcultuur vol klassiekers als roggebrood en erwtensoep, maar ook onbekende gerechten zoals amandelmelk en ananasgelei. Langzaamaan begon mijn kookboek vorm te krijgen.

Wetenschappelijke verantwoording

Hoewel het kookboek Een Friesche eetgeschiedenis het eindproduct is, ben ik beoordeeld en afgestudeerd op mijn wetenschappelijke verantwoording. Hierin stonden de bestaande historiografie en de door mij gemaakte keuzes omtrent het kookboek centraal. Het schrijven van een historisch kookboek en begeleidende verantwoording was nog nooit eerder gedaan. Daarom moest ik met mijn scriptiebegeleider dr. Joop Koopmans zelf bedenken hoe we hier vorm aan zouden geven. Dit was een proces van testen, schrijven, bespreken en dan weer herschrijven. Uiteindelijk zijn we hier samen goed uitgekomen en hebben we een mooi werk neergezet!

Naast dat ik het ontzettend leuk vind om onderzoek in de archieven te doen, wil ik met deze scriptie ook laten zien dat geschiedenis heel praktisch kan zijn. Door het schrijven van een kookboek kan mijn onderzoek met een veel groter publiek gedeeld worden. Zo kunnen er meer mensen deelgenoot gemaakt worden van wat hun voorouders zoal aten. Ook voedsel en de bereiding en het nuttigen ervan zijn praktische aangelegenheden. Door het maken van de gerechten uit mijn kookboek wordt het verleden wat dichterbij huis gehaald, letterlijk tot in de keuken!

Laatst gewijzigd:03 augustus 2017 13:34
printView this page in: English

Meer nieuws