Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Arts Arts Festival

3-dimensionaal puzzelen: een Bronstijd-tombe in Virtual Reality

Demonstratie

Griekenland staat bekend om haar prachtige archeologie, waarvan veel nog zichtbaar is. Tijdens een opgraving van de RUG in de buurt van Sparta ontdekten archeologen een grafveld uit de Bronstijd (3500 jaar geleden). De meeste graven waren relatief simpele constructies, maar één was duidelijk anders gebouwd. In dit graf waren zeker 25 mensen begraven, waarschijnlijk een grote familie. De tombe was echter ingestort en het is lastig te bepalen hoe het dak er ooit heeft uitgezien. Om hier achter te komen hebben de archeologen (in samenwerking met het Reality Center) gebruik gemaakt van Virtual Reality. Met een VR-bril op kunnen zij de stenen vastpakken, op de juiste plek leggen en zo de tombe weer opbouwen. Een puzzel, maar dan 3-dimensionaal, en met een graf uit een lang verloren tijd. Het bepalen van de vorm van het dak kan de archeologen helpen de grafrituelen uit de Bronstijd beter te begrijpen.

Waarom mag je deze demonstratie niet missen?

Tijdens deze demonstratie kun je ervaren hoe het is om als archeoloog gebruik te maken van Virtual Reality. Sleep de stenen door de lucht en probeer je eigen dak te bouwen. Kun je deze 3-dimensionale puzzel oplossen? Hoe heeft dat dak eruit gezien?

Yannick de Raaff

Yannick de Raaff studeert de onderzoeksmaster Archeologie aan de RUG en houdt zich bezig met reconstructies. Daarbij maakt hij gebruik van zowel experimentele archeologie als digitale methoden, zoals Virtual Reality en fotogrammetrie. Dit helpt hem om het verleden, met name de Griekse Bronstijd, te visualiseren en beter te begrijpen.

Laatst gewijzigd:06 september 2019 16:35