Skip to ContentSkip to Navigation
Groundbreaking WorkOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Groundbreaking Work
@University of Groningen
Groundbreaking Work Projecten Zernikelaan

Upgrade Zernikelaan krijgt steeds meer vorm

18 juni 2020

De werkzaamheden voor de upgrade aan de Zernikelaan zijn in volle gang. Op dit moment wordt door aannemer Oosterhof Holman op diverse plekken tegelijkertijd gewerkt. Doordat de Zernike Campus nu een stuk rustiger is, zijn werkzaamheden die voor volgend jaar gepland stonden naar voren gehaald. ​Aan het eind van dit jaar is het grootste deel van de upgrade gereed. Met de upgrade van de Zernikelaan wordt fors geïnvesteerd in de kwaliteit van de openbare ruimte en de verkeersveiligheid van de Zernike Campus.

Hieronder wordt per gebied beschreven welke werkzaamheden klaar zijn en wat er nog gaat gebeuren.

1. Entree

De entree van de campus, aan de kant van de ring, is vorig jaar opgeleverd. Hier is de rijbaan vernieuwd, er zijn nieuwe fiets- en voetpaden aangebracht en de route naar de Crematoriumlaan is verlegd. Bij de afritten van de ringweg zijn verbreed en er zijn verkeerslichten gekomen. Hiermee is verkeersveiligheid verbeterd.

2. Zernikeplein

Op het Zernikeplein worden op dit moment vele kabels en leidingen verlegd. Het plein ligt grotendeels open. Er zijn omleidingsroutes voor fietsers en voetgangers aangelegd. Vanaf half juni wordt hier gewerkt aan het vernieuwen van de busbaan en het fiets-voetpad. Voor een goede ontsluiting naar de verschillende gebouwen wordt er nieuwe bestrating rondom de busbaan aangebracht. In eerste instantie wordt aan de westzijde van de busbaan gestraat. Dit is eind augustus gereed. Het plein aan de oostzijde van de busbaan ligt dan nog open.

Er loopt een innovatietraject voor het Zernikeplein, waarmee we een invulling willen geven aan klimaatadaptatie. De haalbare innovaties worden in de oostzijde gerealiseerd.

Aan het Willem-Alexander Sportcentrum wordt in de zomer van 2021 een tribune gebouwd. Hiervoor wordt momenteel een ontwerp gemaakt in samenwerking met de Hanzehogeschool Groningen. Voor de tribune komt een panna court. Hiervoor is een deel van de vijver reeds gedempt met onder andere materiaal dat is vrijgekomen bij het opbreken van de busbaan.

3. Zernikelaan Noord

Aan de noordzijde van de Zernikelaan, bij EnTranCe, zijn nieuwe vijvers gegraven, er is een nieuw fietspad en voetpad aangelegd en tussen de bomen loopt een struinpaadje. In het najaar worden hier bomen geplant, waardoor een parkachtige omgeving ontstaat. De rijbaan van de Zernikelaan wordt hier vernieuwd. Tot 19 juli wordt hier gewerkt aan de rijbaan tussen de Prof. Uilkensweg en de Pondematen.

4. Park Duisenbergvijver

Het park naast de Duisenbergvijver krijgt ook een flinke upgrade. In oktober wordt gestart met de parkinrichting inclusief groenvoorziening hier. Dit deel wordt gelijktijdig met de Duisenbergvijver opgeleverd.

5. Duisenbergvijver

De Duisenbergvijver ondergaat een enorme metamorfose. De kade wordt vervangen door vlonders zodat je dichter op het water kunt zitten en er komt een boardwalk. Op dit moment zijn de palen voor de nieuwe fundatie geplaatst en tot de bouwvak wordt er gewerkt aan de stalen constructie. Na de bouwvak wordt het houtwerk aangebracht. In december is de vernieuwde vijver gereed.

6. Busknooppunt

Het knooppunt voor de bussen wordt vernieuwd. Dit staat gepland voor de zomer van 2021. Ook het laatste stuk van de rijbaan wordt dan aangepakt.

Zernike Campus Groningen

De Zernike Campus is een dynamische omgeving waar onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven elkaar ontmoeten. De upgrade van de Zernikelaan is een samenwerking van gemeente Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen Campus Groningen en wordt uitgevoerd door aannemer Oosterhof Holman.

Laatst gewijzigd:23 juni 2020 08:53
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

Volg ons opfacebook instagram