Skip to ContentSkip to Navigation
Groundbreaking WorkOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Groundbreaking Work

@University of Groningen
Groundbreaking WorkProjectenFeringa Building

Feringa BuildingHet Definitief Ontwerp van de Feringa Building is gepresenteerd.
** Tijdens het ontwerptraject droeg het gebouw de oude naam Zernikeborg.**

Structuurontwerp Feringa Building

De komende jaren gaat er veel veranderen rondom Nijenborgh 4.
Het huidige complex Nijenborgh 4 voldoet niet langer en zal worden vervangen door een nieuw gebouw, genaamd Feringa Building. De bouwwerkzaamheden van het lange termijn-project op de Zernike Campus Groningen zullen in 2017 starten. Na de Bernoulliborg en de Linnaeusborg, zal de Feringa Building het derde nieuwe gebouw worden voor de Faculty of Science and Engineering.

Het nieuwe gebouw zal een van de grootste constructies worden in Nederland en zal zo'n 1400 studenten en 850 medewerkers huisvesten. Naast kantoor- en collegeruimtes zal het gebouw ook een breed scala aan bijzondere laboratoria bevatten, waaronder fysische, (bio)chemische en trillingsvrije labs.
> Meer over het ontwerp

Duurzaam gebouw

BREEAM NL

Uitdagingen: Duurzaam, overlast beperkend en aardbevingsbewust bouwen

De duurzaamheidsambities van de Feringa Building zijn zeer hoog. Ingezet wordt op tenminste BREEAM-NL niveau ‘Very Good’, met daarbij de nadrukkelijke ambitie om ‘Excellent’ te behalen. Onder meer de thermische behaaglijkheid, het aanbrengen van veel natuurlijk daglicht en de energieprestaties dragen hier aan bij.

Doordat de bouwwerkzaamheden van fase 1 vlak naast het oude gebouw plaatsvindt, zal op een trillingsarme manier gebouwd en geboord worden, zodat onderzoeksopstellingen op de huidige locatie zo min mogelijk hinder ondervinden. Ditzelfde geldt voor zwaar transport tijdens de bouw. In samenwerking met de stedenbouwkundige komen er plannen voor aangepaste fiets- en rijroutes op de Zernike Campus Groningen.

Een andere uitdaging voor de ontwerpers is de toenemende kans op aardbevingen door de gaswinning. Bij de constructie van het gebouw wordt rekening gehouden met toekomstige aardbevingen in het Groningse land.

> Meer over de BREEAM-methode

____________________________
Groundbreaking Work

@University of Groningen

Laatst gewijzigd:03 november 2017 12:40
printView this page in: English
Volg ons opfacebook instagram