Terugblik op een succesvolle opening van de Feringa Building
De Faculty of Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen heeft een belangrijke mijlpaal gevierd: de feestelijke opening van de Feringa Building, de nieuwste en meest geavanceerde wetenschappelijke faciliteit van de universiteit.
De opening van de Feringa Building werd gevierd met een week vol festiviteiten, die een nieuw tijdperk inluidden voor onderzoek, onderwijs en innovatie in Groningen. Studenten, onderzoekers, partners en andere geïnteresseerden kwamen bijeen om zich onder te dompelen in toekomst van wetenschap en techniek.
Open huis: een warm welkom voor iedereen
De feestelijkheden begonnen op 14 juni met een open huis, waarbij de deuren van de Feringa Building werden geopend voor het publiek. Bezoekers verkenden ultramoderne laboratoria, ontmoetten wetenschappers en namen deel aan interactieve demonstraties. Het evenement was bedoeld om de geavanceerde faciliteiten van het gebouw te laten zien en de band tussen de universiteit en de samenleving te versterken.
Officiële openingsceremonie: een dag om te verbinden, terug te blikken en vooruit te kijken
Op 17 juni vond de officiële openingsceremonie plaats—een besloten evenement voor genodigden, waaronder vooraanstaande gasten, gerenommeerde wetenschappers en betrokkenen van de universiteit. De dag begon met een feestelijk welkom, live-muziek en hapjes, voorproefjes voor een inspirerende middag.
Tijdens de openingsceremonie waren er toespraken van onder meer:
-
René Paas, Commissaris van de Koning in Groningen
-
Prof. dr. Ben Feringa, Nobelprijswinnaar in de scheikunde en naamgever van het gebouw
-
Constantijn van Oranje, Special Envoy TechLeap
-
Prof. dr. Jouke de Vries, Voorzitter van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen
Bijzondere hoogtepunten waren een optreden van Femke de Heer, huisdichter van de RUG en FSE-student, en een presentatie door Joost Ector, CEO van Ector Hoogstad Architecten, verantwoordelijk voor het innovatieve ontwerp van het gebouw. Tijdens de paneldiscussie Van Kennis naar Impact bespraken toonaangevende experts op het gebied van technologie en ondernemerschap hoe wetenschappelijke ontdekkingen worden omgezet in innovaties voor de praktijk.





De toekomst van de wetenschap verkennen
’s Middags kregen gasten een rondleiding door de geavanceerde laboratoria en faciliteiten van de Feringa Building, woonden zij interactieve sessies bij van onderzoeksinstituten en luisterden ze naar presentaties door studenten over het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen. In het Kapteyn Mobiel Planetarium konden ze op reis door het heelal, terwijl de Chemistry Escape Room bezoekers uitdaagde om wetenschappelijke puzzels op te lossen.
De festiviteiten werden afgesloten met een feestelijke receptie, waar de universitaire gemeenschap samenkwam om te proosten op deze belangrijke mijlpaal.
Jouke de Vries: 'Naast onderwijs en fundamentele wetenschap wordt techniek steeds belangrijker. De Feringa Building faciliteert dit allemaal. Uiteindelijk is de kracht van Groningen dat we verbindingen kunnen leggen tussen alle disciplines.'
Een gebouw voor de toekomst
Het gebouw, vernoemd naar Nobelprijswinnaar prof. dr. Ben Feringa, staat symbool voor geavanceerd onderzoek, duurzaamheid en samenwerking. Met flexibele, interdisciplinaire ruimtes en ultramoderne technologie is de Feringa Building ontworpen om toekomstige generaties te inspireren, en creativiteit en ontdekking te stimuleren.
Feringa: 'Ik ben er trots op dat we onze studenten en medewerkers deze geweldige faciliteiten kunnen bieden. Stel je alle onvoorstelbare dingen voor die hier in de toekomst zullen gebeuren!'
Met de openingsweek vierde de RUG niet alleen de voltooiing van een bijzonder gebouw, maar werd ook het startsein gegeven voor baanbrekend onderzoek en innovatie aan de universiteit. De Feringa Building zal het kloppend hart zijn van wetenschappelijke vooruitgang, verbindingen stimuleren en impact creëren, lokaal en wereldwijd.
Laatst gewijzigd: | 30 juni 2025 14:33 |
Meer nieuws
-
01 juli 2025
Khalaf Alkhalaf Alumnus van het Jaar 2025
Khalaf Alkhalaf is verkozen tot Alumnus van het Jaar 2025 van de RUG. Hij krijgt de prijs voor zijn inzet voor een goede opvang en begeleiding van vluchtelingen in Nederland en de inspirerende manier waarop hij zijn ervaringen en kennis deelt met...
-
06 juni 2025
India-Nederland Hydrogen Valley Fellowship-programma aangekondigd
Ter gelegenheid van Wereldmilieudag op 5 juni 2025 maakten het Indiase ministerie van Wetenschap en Technologie en de RUG gisteren de start bekend van een partnerschap voor het Hydrogen Valley Fellowship-programma. Dit programma biedt getalenteerde...