Skip to ContentSkip to Navigation
Groundbreaking WorkOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Groundbreaking Work

@University of Groningen
Groundbreaking WorkProjectenAletta Jacobshal

RUG presenteert plannen uitbreiding Aletta Jacobshal op Zernike

10 juli 2018
Na de uitbreiding van de Aletta Jacobshal is de totale capaciteit verdubbeld

De wens van faculteiten en docenten van de universiteit is helder: meer tentamens (digitaal) kunnen afnemen tijdens de tentamenperiode. De bestaande Aletta Jacobshal op de Zernike Campus heeft daarvoor op dit moment te weinig capaciteit. Daarom heeft de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) samen met architectenbureau Onix NL uit Groningen een plan gemaakt voor een uitbreiding met meer college- en tentamenruimten, een extra foyer/wachtruimte, studielandschap en meer fietsenstallingen. BAM Bouw en Techniek is de aannemer die het project gaat uitvoeren.

Het gebouw wordt aangesloten op een WKO-installatie (Warmte Koude Opslag) voor het duurzaam verwarmen en koelen. Binnen het project worden er bovendien 576 zonnepanelen op het dak van het complex aangebracht en krijgt de foyer een betere klimaatbeheersing. Naar verwachting start de bouw eind 2018 en zal de ingebruikname rond begin 2020 zijn.

Verdubbeling

In de Aletta Jacobshal komen er twee nieuwe collegezalen bij, één zaal van 200 zitplaatsen en één zaal van 450 zitplaatsen, en een zaal met 590 (digitale) tentamenplaatsen. De uitbreiding levert zo’n 5.400 m2 extra (bruto) vloeroppervlak op, nagenoeg een verdubbeling van de huidige situatie. De nieuwbouw wordt aan de zuidoostzijde tegen de bestaande hal aangebouwd, deels in de vijver. De fietsenstalling krijgt aan de achterzijde een uitbreiding en gaat van 1.060 naar ca. 1.550 plaatsen.

Daarnaast komt er aanzienlijk meer wachtruimte voor studenten door een extra foyer toe te voegen. De huidige entree zal daardoor meer als uitgang worden gebruikt. Door een beter klimaatbeheersingssysteem zal het binnenklimaat in de bestaande foyer bovendien sterk verbeteren. Ten slotte is er in het ontwerp ruimte voor studieplekken gecreëerd.

Beperken overlast tijdens tentamenperiode

De grote uitdaging in dit project is uiteraard het beperken van overlast als gevolg van de bouwwerkzaamheden. Een belangrijk selectiecriterium voor de aannemer tijdens de aanbesteding was dan ook het slim plannen van bouwwerkzaamheden rondom tentamenperiodes. Meer details over de planning en maatregelen volgen later.

Laatst gewijzigd:12 juli 2018 16:05

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...

Volg ons opfacebook instagram