Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Andreas Flache: kan polarisatie ontstaan ondanks dat niemand het echt wil?

Kan polarisatie ontstaan ondanks dat niemand het echt wil?

Polarisatie in de maatschappij is een steeds grotere reden tot zorg. Er lijkt een tweedeling te ontstaan tussen links en rechts, populisten en de elite of etnische minderheden en de meerderheid. De meeste mensen gaan bij voorkeur om met anderen die op hen lijken, ze vertrouwen meer op de meningen van anderen met overeenkomende uitgangspunten en ze zijn het vaker oneens met iemand die ze niet aardig vinden. Ook al is dit ‘normaal’ menselijk gedrag, het kan ernstige gevolgen hebben voor de maatschappij.

Andreas Flache

In onze onderzoeksgroep bij Sociologie ontwikkelen we computermodellen die simuleren wat er in groepen gebeurt wanneer iedereen zich volgens bovengenoemde principes gedraagt. Daaruit blijkt dat aanvankelijk kleine onenigheden tussen verschillende groepen al voldoende kunnen zijn om een negatieve spiraal in gang te zetten. Dit kan gebeuren door een klein aantal mensen dat extreme standpunten inneemt, omdat ze niet willen lijken op een in hun ogen outgroup. Omdat ze voornamelijk met mensen uit hun eigen kring omgaan, bijvoorbeeld op sociale media, nemen ‘vrienden’ deze negatieve opvattingen over. Hierdoor zien we minder positieve interactie tussen groepen. Een andere mogelijke reden is dat mensen steeds sterker overtuigd raken van hun eigen meningen als ze vooral met gelijkgestemden praten.

Experimenten met echte proefpersonen ondersteunen deze modellen. We zien dat interactie die beperkt blijft tot gelijkgezinde individuen ertoe bijdraagt dat groepen uit elkaar drijven. Als dit waar is, dan zou polarisatie verminderd kunnen worden door mensen meer bloot te stellen aan afwijkende standpunten. Maar mogelijk wekt dit ook meer negatieve reacties op? Deze vraag proberen we in toekomstige online experimenten te beantwoorden.

A. (Andreas) Flache, Prof
Voornaam
Andreas
Telefoon
E-mail
Functie
Hoogleraar
Expertise
Sociale integratie, samenwerking, sociale netwerken, agent-based modelleren, sociale complexiteit
Laatst gewijzigd:03 september 2019 13:55
View this page in: English