Skip to ContentSkip to Navigation

Het onderzoeksteam

M.B. (Marije) ten Den, MSc
Marije ten Den is promovenda Ontwikkelingspsychologie aan de Rijksuniversiteit. Haar onderzoek is gericht op het begrijpen van de cognitieve ontwikkeling van jonge kinderen vanuit het perspectief van complexe dynamische systemen. Een belangrijk doel van haar promotieonderzoek is het onderzoeken van intra-individuele variabiliteit in cognitieve ontwikkeling, door middel van longitudinale dataverzameling op verschillende tijdschalen. Hierbij onderzoekt ze ook de theoretische link tussen de hedendaagse dynamische systeemtheorie en de latere ideeën van Piaget. 

dr. R.F.A. (Ralf) Cox
Ralf Cox is Universitair Hoofddocent Ontwikkelingspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoek naar het gedrag en denken van mensen, inclusief de ontwikkeling daarvan, is geïnspireerd door twee dingen: Ten eerste, door de manier waarop complexe dynamische systemen werken en hoe deze in de natuurwetenschappen bestudeerd worden. Ten tweede, door de manier waarop gedrag en denken ontstaat in en door continue en concrete interacties van lichaam, brein en sociale en materiële omgeving.

prof. dr. M.W.G. (Marijn) van Dijk
Marijn van Dijk is hoogleraar Orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar onderzoek gaat over diverse onderwerpen, zoals de cognitieve ontwikkeling van kinderen, het leren in de klas, eerste en tweede taalverwerving, de ontwikkeling van het creatief denken, en de variabiliteit van leergedrag. In dit onderzoek staat de observatie van het gedrag van kinderen centraal.

dr. L. (Lisette) de Jonge-Hoekstra
Lisette de Jonge-Hoekstra is Universitair Docent Ontwikkelingspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar onderzoek, dat uitgaat van het perspectief van complex systems, coordination dynamics en affordances, richt zich op hoe kinderen leren (cognitieve ontwikkeling) en hoe ze hierbij hun hele lichaam gebruiken. Verder onderzoekt ze het belang van kinderen hun omgeving tijdens het leren, zoals de taak waar ze mee bezig zijn of andere mensen waar ze iets samen mee doen (leerkracht, klasgenoten, ouders). Specifiek gaat haar onderzoek over kinderen hun gebaren en spraak als ze leren, taalontwikkeling in de klas, en afstemming tussen en beweging van muzikanten.

J.T. (Jeremy) Burman, PhD
Dr. Burman is een Canadese psycholoog en wetenschapshistoricus, gespecialiseerd in de Koude Oorlog geschiedenis van ontwikkelingspsychologie met een specifieke focus op de verandering van Europese ideeën toen ze vertaald en populair werden in de Verenigde Staten (in het bijzonder als onderdeel van de aanpassingen in lesprogramma’s als reactie op het onverwachte Sovjet succes met Sputnik). Zijn bijdrage aan het DoDO project is het uitzoeken van de theoretische oorsprong van aannames over de ontwikkeling van kinderen, zodat deze kritisch kunnen worden onderzocht.

Dr. Burman is een fellow van de American Psychological Association in Geschiedenis (26) en Ontwikkelingspsychologie (7), en verkozen voorzitter van de Society for the History of Psychology. Hij is ook een vaste medewerker van het Dutch Expertise Centre for Theory & History of Education and Psychology.

Laatst gewijzigd:20 juni 2024 08:10