Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit Gedrags- en MaatschappijwetenschappenPedagogische wetenschappen en Onderwijskunde

Project Hebe geeft kinderen een stem in onderzoek naar jeugdbescherming

23 juni 2016
Project Hebe

Met de hulp van een nieuwe subsidie van Pro Juventute zullen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) de ervaringen van kinderen met het jeugdbeschermingssysteem gaan onderzoeken.

Dit nieuwe onderzoek, genaamd Hebe naar de Griekse godin van de jeugd, heeft tot doel om kennis te vergaren over de ervaringen van kinderen met het proces na een melding van kindermishandeling. Bovendien zal dit onderzoek bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe methoden om kinderen te betrekken in onderzoek. Eén van de meest innovatieve aspecten van Hebe is de participatie van kinderen en jongeren die ervaringen hebben met kindermishandeling als mede-onderzoekers in de ontwikkeling van de onderzoeksopzet, onderzoeksinstrumenten en disseminatie. Hebe geeft op deze manier kinderen een stem en kan laten zien wat de waarde is van het includeren van (de visie van) kinderen in onderzoek en evaluatie van beleid en praktijk.

Project Hebe is geïntegreerd in een internationaal onderzoeksproject: Hestia (gefinancierd door NORFACE, 7FP). Hestia is een samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit van York en het Deutsches Jugendinstitut en heeft als doel om verschillen in de jeugdbeschermingsystemen en –praktijk in de drie landen te exploreren.

De leden van het onderzoeksteam van de Rijksuniversiteit Groningen zijn Hans Grietens, Erik Knorth, Mónica López López, Marleen Wessels en Helen Bouma.

Laatst gewijzigd:23 juni 2016 12:44

Meer nieuws

 • 23 oktober 2018

  Kennis als fundament

  Wat heeft wetenschap te bieden als de geloofwaardigheid van de wereld om je heen is weggevallen? Als je je niet meer thuis voelt op eigen bodem, in een huis dat niet veilig is? Volgens Tom Postmes, hoogleraar sociale psychologie, moet wetenschap voor...

 • 09 oktober 2018

  Er gaat al 80 jaar niets boven de Groningse sociologen

  De afdeling Sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen bestaat 80 jaar. Dit viert de afdeling met studenten, stafleden en alumni op vrijdag 12 oktober met een feestelijk programma in het Grand Theater in Groningen.

 • 08 oktober 2018

  Onder de 1,5 graad temperatuurstijging: ‘Met snel en daadkrachtig handelen kan het nog’

  De temperatuurstijging wereldwijd onder de anderhalve graad houden: het heeft veel voordelen en het kan nog, maar dan moeten we snel en daadkrachtig optreden. Dat concludeert het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) in haar laatste rapport,...