Skip to ContentSkip to Navigation
About usFaculty of Behavioural and Social SciencesPedOn

Han Nakken prijs 2018 voor Sara Nijs met artikel over bevorderen interacties tussen kinderen met ernstige meervoudige beperking

14 december 2018
Sara Nijs en Annette van der Putten (juryvoorzitter)

Sara Nijs (KU Leuven, Tilburg University) heeft de Han Nakken prijs 2018 gewonnen voor haar publicatie ‘Promoting Social Scaffolding Behaviors in Staff Members and Peer‐Directed Behaviors Among Persons With Profound Intellectual and Multiple Disabilities: An Intervention Study’. De prijs is een initiatief van het Research Centre on Profound and Multiple Disabilities van de Rijksuniversiteit Groningen en wordt elke twee jaar uitgereikt voor de beste wetenschappelijke prestatie op het gebied van personen met Zeer Ernstig Verstandelijke en Meervoudige Beperkingen (ZEVMB).

Het winnende artikel van dr. Sara Nijs, gepubliceerd in het Journal of Policy and Practice in Intellectual Disabilities, is een interventiestudie waarin begeleiders getraind worden om de sociale interacties tussen kinderen met EMB te bevorderen. Deze onderlinge interacties zijn niet vanzelfsprekend. Personen met EMB zijn hierbij erg afhankelijk van hun begeleiders. De focus op de interactie tussen twee mensen met EMB maakt de studie bijzonder. Eerder is er al wel onderzoek gedaan naar interacties tussen EMB en begeleiders en/of kinderen zonder EMB. In haar beoordeling was de jury enthousiast over het bijzondere onderwerp, de mooie theoretische onderbouwing van de studie, het feit dat het een niet veel voorkomende interventie studie is én dat het zowel voor de wetenschap als praktijk relevant is.

Inzendingen mooie afspiegeling van actueel EMB onderzoek

Alle inzendingen voor de wetenschapsprijs waren volgens de juryvoorzitter prof. dr. Annette van der Putten van hoge kwaliteit: “Het niveau van de publicaties lag erg dicht bij elkaar. In alle bijdragen was er een sterke praktische relevantie. De onderwerpen betroffen ook allemaal actuele EMB thema’s zoals participatie, de rol van ouders en gezinnen, jonge kinderen, interacties, gedrag van ouders en effect op kind en bewegen. Han Nakken prijs van dit jaar is dan ook een mooie afspiegeling van EMB onderzoeksland.”

Geen praktijkprijs

Dit jaar werd er geen praktijkprijs uitgereikt. “Ik betreur het erg dat we dit jaar geen praktijkprijs konden uitreiken door het geringe aantal inzendingen én feit dat niet alle inzendingen voldeden aan de criteria”, aldus Annette van der Putten. Het feit dat de prijs dit jaar niet werd uitgereikt doet volgens haar geen recht aan de vele prachtige initiatieven die momenteel binnen de praktijk ontwikkeld worden. “Blijkbaar hebben we deze mensen helaas onvoldoende kunnen bereiken en/of waren we net te vroeg met de prijs om deze mooie ontwikkelingen te kunnen belonen.”

Han Nakken Prijs

Dit jaar werd de prijs voor de 5e maal uitgereikt. De Han Nakken lezing en de Han Nakken prijzen zijn een eerbetoon aan het werk van de in juli 2010 overleden prof. dr. Han Nakken. Hij wordt gezien als pionier op het gebied van onderzoek naar het verbeteren van zorg voor personen met zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen. De lezing is een initiatief van het Research Centre on Profound and Multiple Disabilities (PMD). Met dit initiatief wil het Centre het gedachtegoed van Han Nakken eren.

Meer informatie:

Promoting Social Scaffolding Behaviors in Staff Members and Peer‐Directed Behaviors Among Persons With Profound Intellectual and Multiple Disabilities: An Intervention Study. Journal of Policy and Practice in Intellectual Disabilities, 15(2), 124-135.

Dr. Sara Nijs: https://www.kuleuven.be/wieiswie/nl/person/00076423

Prof. dr. Annette van der Putten (juryvoorzitter): https://www.rug.nl/staff/a.a.j.van.der.putten/

Laatst gewijzigd:05 april 2019 11:17

Meer nieuws

 • 15 mei 2019

  KNAW Akademiepenning voor Trudy Dehue

  Trudy Dehue, wetenschapssocioloog, publicist en emeritus hoogleraar van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), ontvangt de Akademiepenning van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De Akademie reikt die prijs eens in de twee jaar...

 • 14 mei 2019

  Een therapeut op vier poten

  ‘Knuffelsessies’ met kittens tegen stress, dieren in verzorgingstehuizen als middel tegen eenzaamheid, voorleesprojecten met honden, zorgboerderijen – de inzet van dieren in de zorg is booming. En met positief resultaat, zo blijkt uit de praktijk. Maar...

 • 30 april 2019

  Klimaatverandering: niks doen heeft ook gevolgen

  Kies je voor de trein of de fiets in plaats van de auto, of recycle je veel? Dan ben je milieuvriendelijk bezig, en dat zou meer benadrukt mogen worden. Daarop wijst Linda Steg, omgevingspsycholoog aan de RUG. Steg doet onderzoek naar de motivaties...