Skip to ContentSkip to Navigation
About usFaculty of Behavioural and Social Sciences

Zaterdag 5 oktober: Weekend van de Wetenschap - Faculteit GMW open

03 oktober 2019
alles is gedrag

Tijdens Weekend van de Wetenschap / Zpannend Zernike ervaar je bij de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen (GMW) van de Rijksuniversiteit Groningen wat gedrag is en hoe het ons beinvloedt in al ons denken, leren en samenleven.

Aardbevingen hebben een enorme impact op de mensen in Groningen. Speel het aardbevingenspel en onderga zelf wat deze met je doen. Of kom naar het mini-college van onderzoeker Elianne Zijlstra, zij onderzocht de impact van de bevingen op kinderen in het gebied.

Je kunt leren om beter te leren. En we laten je ervaren wat je eigen lichaamsbeeld met je doet en hoe je dit kunt veranderen. Je ogen vertellen meer dan je denkt. Neem plaats achter de eyetracker en probeer te tekenen met je ogen. Of ontdek hoe we met tablets onderzoek doen naar visuele problemen bij mensen met niet-aangeboren hersenletsel.

Robots worden steeds populairder, ook in de zorg. Kun jij uitvogelen hoe onze robothondjes precies werken? En wat is het verschil met een echte zorghond? Je kunt ook meedoen met het chat-onderzoek of speel het Wii-zoekspel. Weet je wat jouw interactiestijl is? Je leert hoe we dat meten en wat het zegt over jouw relatie met anderen.

Alles wat je hebt geleerd over hersenen, geheugen en gedrag test je tenslotte in de grote GMW-quiz.

Dit is slechts een greep uit de activiteiten. Naast de vele experimenten waar je zelf aan mee kunt doen, zijn er ook enkele mini-colleges in de oudste en mooiste collegezaal van de faculteit. Naast het al eerder genoemde mini-college over de invloed van de Groningse bevingen op kinderen, geeft ook Prof. Peter de Jonge een mini-college met als titel 'Bepaal je eigen geluk!'

Activiteitenoverzicht

Mini-colleges in Gadourekzaal (Boumangebouw)

13.00 Elianne Zijlstra - Opgroeien met de angst voor aardbevingen. Ervaringen van kinderen die in het Gronings Gaswinningsgebied wonen
14.00 GMW Quiz

15.00 Prof. Peter de Jonge - Bepaal je eigen geluk!

Demonstraties / experimenten

Verschillende onderzoekers presenteren hun projecten (doorlopend):

 • Aardbevingsspel: Doe mee en ervaar hoe het is om getroffen te worden door de gevolgen van de gaswinning.
 • Bereslim: Hoe kun je taalontwikkeling stimuleren met digitale prentenboeken?
 • Ieder kind is anders: Voel jij wat ik voel? Vlinders in je buik, koken van woede, een brok in je keel… gevoelens voelen we vaak ergens in ons lichaam. Maar voelt iedereen dat even sterk en op dezelfde plek? Doe mee aan de test, kijk filmpjes van de Lion King en ontdek het zelf!
 • Train je brein met neurofeedback. Proberen zelf je theta golven te beïnvloeden met mentale strategieën
 • Hoe chat jij? Chat mee en leer meer over online gesprekken
 • Blij met mij! Ga op de foto en ontdek hoe het is om geconditioneerd te worden met positieve feedback!
 • Durfpoli: Facing fears: oog in oog met enge dieren (de spin!)
 • Hoe goed is jouw geheugen? Geheugen als een zeef, of vergeet je nooit iets? Ervaar hoe je beter leert met SlimStampen
 • Verbluffende optische illusies en tekenen met je ogen. Je ogen vertellen meer dan je denkt. Neem plaats achter de eyetracker en probeer te tekenen met je ogen.
 • Wie ben jij in relatie tot anderen en wat is jouw interactiestijl? Leer hoe we dit onderzoeken en zie dat jouw interactiestijl per gesprek heel erg kan verschillen
 • Hoe werkt lichaamstaal? Vertellen doe je dit niet alleen met je mond, maar ook met bewegingen van je hele lichaam. Sta voor de camera en kijk hoe dit wordt onderzocht.
 • Bijzondere visuele stoornissen na niet-aangeboren hersenletsel en hoe ze op te sporen. Ervaar de rol van patiënt én onderzoeker
 • Wat kun je doen met een robothond? Robots worden steeds populairder. Je vindt ze soms al in verzorgingshuizen, of op school. Kom jij onze hulprobothond aaien? En ontdek het verschil tussen therapie met een hulphond en een robothond.

Verder ook een speurtocht voor de jongsten, de mini-college's, de grote GMW quiz, een rondleiding door de Erfgoedkamer (13.20 uur) en gewoon een mooi kijkje in de gebouwen van de faculteit!

Meer informatie

Datum: zaterdag 5 oktober

Tijd: 12.00 - 17.00

Locatie: Grote Rozenstraat 19, 9712 TS Groningen

Er is beperkte gratis parkeerruimte beschikbaar op het parkeerterrein in de Nieuwe Kijk in't Jatstraat. De doorgang naar het terrein bevindt zich tegenover de Borgmanschool (Nieuwe Kijk in't Jatstraat 33).

Website Weekend van de Wetenschap

Laatst gewijzigd:04 oktober 2019 04:35

Meer nieuws

 • 08 oktober 2019

  Goed en slecht nieuws over de flexplek

  Steeds meer mensen werken in een ‘activiteitgerelateerde’ werkomgeving, waar ze geen vaste plek hebben maar flexibel gebruik kunnen maken van verschillende soorten plekken. Het is een prima concept, maar de uitvoering laat helaas vaak te wensen over...

 • 27 september 2019

  Prof.dr. Marleen Janssen koninklijk onderscheiden

  Vrijdag 27 september werd prof.dr. H.J.M. Janssen koninklijk onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Tjeerd van der Zwan van de gemeente Heerenveen decoreerde haar om 12.30 uur in Het Kasteel te Groningen, voorafgaand...

 • 23 september 2019

  Van pester naar klusser

  Opruimen, helpen bij een voorstelling, schoonmaken. Klusjes die leerlingen soms doen op een basisschool blijken een geheim wapen in de strijd tegen pesten. René Veenstra en Rick Bloemberg vertellen over het project SterkWerk.