Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Behavioural and Social Sciences Lerarenopleiding Expertisecentrum Vakdidactiek Noord EVN Biologie

PLG Biologie

In verband met het coronavirus zal deze PLG dit jaar geen doorgang vinden.

Doelgroep

Eerstegraads docenten biologie, die lesgeven in de bovenbouw en hun vakdidactisch repertoire uit willen breiden.

Inhoud en resultaat

Zit jij ook met die aardappelstaafjesproef waarvan je je afvraagt of leerlingen osmose er nou echt door leren begrijpen? Hebben jouw leerlingen moeite met het goed formuleren van antwoorden tijdens een proefwerk? En het ontwerpen van een concept-context les buiten het boek, hoe doe je dat eigenlijk? Wil je wel eens iets nieuws proberen, maar kom je er niet aan toe om je door het woud van werkvormen op het wereldwijde web te worstelen en te vinden wat voor jou en je leerlingen werkt?

In deze PLG gaan we met elkaar aan de slag met thema’s die vanuit vakinhoudelijk of vakdidactisch oogpunt relevant zijn, en die door de deelnemers worden ingebracht. Je maakt kennis met nieuwe vakdidactische aanpakken die je kunt inzetten in je lessen en verdiept je in actuele ontwikkelingen in de biologie – bijvoorbeeld tijdens een gastlezing over recent onderzoek. Tijdens de bijeenkomsten ontwikkel je samen met collega’s van andere scholen lesactiviteiten die je direct in je lessen toe kunt passen, en die je vervolgens samen evalueert om er in meer lessen je voordeel mee te kunnen doen. Je leert van en met elkaar, en geeft zo een nieuwe impuls aan je eigen lessen. Dus wil jij wel weer eens iets nieuws proberen, en heb je zin om je met anderen vast te bijten in het uitwerken van een nieuwe visualisatie van osmose, een mooie veldwerkactiviteit, of iets anders waar je al een tijdje op zit te broeden, meld je dan aan en doe met ons mee!

Programma

Het inhoudelijke programma bepalen de deelnemers met elkaar, bij elke bijeenkomst staat een vakinhoudelijk of vakdidactisch thema centraal. Er is zowel aandacht voor actuele biologie en (vakdidactisch) onderzoek, als voor uitgewerkte lesactiviteiten en werkvormen, die door de PLG-begeleiding orden aangereikt. Vervolgens wordt dit in wisselende groepjes vertaald naar lesmateriaal, dat wordt uitgeprobeerd in eigen lessen en de volgende bijeenkomst wordt geëvalueerd.

Afsluiting

De ontworpen lesmaterialen worden bij elkaar gebracht in een bundel die voor alle deelnemers beschikbaar wordt gesteld, lesontwerpen kunnen tijdens de bèta-brede docentendag met een breder publiek worden gedeeld.

Certificering

Deelnemers ontvangen een certificaat indien ze minstens 80% van de PLG-bijeenkomsten hebben bijgewoond, en de bijeenkomsten steeds voldoende zijn voorbereid.

Studielast

33 uur vakdidactisch & vakinhoudelijk bestaande uit:

  • 15 uur contacttijd (5 bijeenkomsten van 3 uur)
  • 18 uur voorbereiding en nawerk (ca. 3 uur per bijeenkomst voor vakdidactische verdieping en uitwerking lesmaterialen)

Data, tijden en plaats

5 bijeenkomsten op vrijdagmiddag, van 13:30-17:00 uur

Locatie: Linnaeusborg op de Zernike-campus

  1. 15 januari 2021
  2. 12 februari 2021
  3. 12 maart 2021
  4. 21 mei 2021
  5. 18 juni 2021

Bèta-brede docentendag: 9 april 2021

De nascholingsbijeenkomsten vinden plaats in fysieke vorm als het kan, maar zullen zonder problemen online te volgen zijn als de omstandigheden daarom vragen.

Ook is een in company en/of maatwerkprogramma mogelijk in overleg.

Tarief

€ 375 (inclusief BTW)

Deelnemers van deze PLG kunnen voor een gereduceerd tarief deelnemen aan de Bètabrede docentendag. Hiervoor kunt u zich hier t.z.t. aanmelden.

PLG-leiding en informatie

Deniz Haydar (d.haydar@rug.nl)

Deze activiteit wordt georganiseerd in samenwerking met ScienceLinx

Annuleringsvoorwaarden 2020-2021

Aanmelden is mogelijk tot 14 december 2020

  • Bij afmelden na 14 december 2020 wordt 100% van de kosten in rekening gebracht.
  • Bij verhindering van een cursist kan een collega/vervanger aan de activiteit deelnemen. (e-mail: vakdidactieknoord@rug.nl)
  • Annulering door de Lerarenopleiding/Expertisecentrum Vakdidactiek Noord is mogelijk bij onvoldoende inschrijvingen of bij overmacht. Uiteraard retourneren wij dan uw betaling.
Laatst gewijzigd:15 februari 2021 15:45