Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Behavioural and Social Sciences Lerarenopleiding Onderwijs Educatieve Minor

Educatieve Minor en Module

Je volgt een bachelor en je wil je kennis en passie voor je vak overdragen aan anderen? Dat kan! In de Educatieve Minor van 30 ECTS dompel je je een half jaar lang onder in het voortgezet onderwijs. Deze minor biedt je de kans je kennis praktisch en zinvol in te zetten.  

De minor is erg praktijkgericht: je loopt drie dagen per week stage op een middelbare school in Noord-Nederland. Eerst kijk je bij ervaren docenten in de les, daarna ga je zelfstandig lesgeven. Daarnaast volg je een dag per week colleges waarin je leert hoe jongeren zich ontwikkelen, hoe ze leren en hoe je jouw vak het beste kunt overbrengen.

Als je je bachelor hebt afgerond ontvang je een (beperkte tweedegraads) lesbevoegdheid: je mag dan lesgeven aan leerlingen op het vmbo en in de onderbouw van de havo en het vwo.

Je kunt dit programma ook volgen ná het afronden van je bachelor. Dan heet het de Educatieve Module; inhoudelijk zijn de programma's identiek. Voor het volgen van een Educatieve Module kun je bij DUO een subsidie aanvragen als tegemoetkoming in de studiekosten.

Welke vakken?

Je kunt een Educatieve Minor of Module volgen in de volgende vakken:

 • Nederlands
 • Duits
 • Frans
 • Spaans
 • Engels (let op: bij het vak Engels is er een maximum van 10 plekken. Studenten die een Educatieve Minor of Module willen volgen, moeten voor 30 april een motivatiebrief sturen aan de studieadviseur via toelatingscommissie.lerarenopleiding rug.nl)
 • Fries (interesse in deze minor? Met een BA ETC of NTC én 30 ECTS aan Fries kun je hem al volgen! Neem contact op met de studieadviseur op studieadviseurmm-fries rug.nl)
 • Grieks en Latijn
 • aardrijkskunde (let op: bij het vak aardrijkskunde is er een maximum van 10 plekken. Studenten die een Educatieve Minor of Module willen volgen, moeten voor 30 april een motivatiebrief sturen aan de studieadviseur via toelatingscommissie.lerarenopleiding rug.nl)
 • geschiedenis (let op: bij het vak geschiedenis is er een maximum van 10 plekken. Studenten die een Educatieve Minor of Module willen volgen, moeten voor 30 april een motivatiebrief sturen aan de studieadviseur via toelatingscommissie.lerarenopleiding rug.nl)
 • godsdienst & levensbeschouwing
 • biologie (let op: bij het vak biologie is er een maximum van 10 plekken. Studenten die een Educatieve Module willen volgen, moeten voor 30 april een motivatiebrief sturen aan de studieadviseur via academicadvisorBScBiology rug.nl. Studenten die de Educatieve Minor willen volgen, kunnen informatie vinden op de Student Portal.)
 • informatica
 • natuurkunde
 • scheikunde
 • wiskunde (let op: bij het vak wiskunde is er een maximum van 15 plekken. Studenten die een Educatieve Minor of Module willen volgen, moeten voor 30 april een motivatiebrief sturen aan de studieadviseur via toelatingscommissie.lerarenopleiding rug.nl)

Wanneer?

De Minor wordt aangeboden in het eerste semester van het 3e jaar van je bachelor (september-februari). De Educatieve Module kun je volgen na het afronden van een geschikte bachelor. De colleges volg je samen met de studenten van de Educatieve Minor en worden aangeboden in september-februari.

Programma

In de Educatieve Minor/Module volg je de volgende vakken:

De Basiscursus en Vakdidactiek onderbouw volg je op de Lerarenopleiding; de stages loop je op een school in Noord-Nederland.

Meer weten?

Voor meer informatie over de Educatieve Minor of Module kun je terecht bij je studieadviseur op de faculteit. Daarnaast kun je contact opnemen met de studieadviseur van de Lerarenopleiding: Anna Verkade (a.t.verkade@rug.nl).

Toelaatbaarheid en aanmelding

Om een Educatieve Minor of Module te mogen doen moet je wel de juiste bachelor volgen. Kijk hieronder of je toelaatbaar bent. Let op: de deadline voor aanmelding voor zowel de Minor als de Module is 1 juni. Dit in verband met het vinden van een geschikte stageplek.

Laatst gewijzigd:18 september 2023 11:10