Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Behavioural and Social Sciences Erfgoed GMW Symposium 8 november

Toen inclusiviteit nog emancipatie heette… Symposium Vrouwenstudies in de jaren ’70 en ‘80

Wanneer:vr 08-11-2019 14:00 - 17:00
Waar:Jantina Tammeszaal - UB Groningen
Poster Symposium (foto Elmer Spaargaren)
Poster Symposium (foto Elmer Spaargaren)

Een rondetafelgesprek van vijf Groningse pioniers in vrouwenstudies, onder leiding van de filosoof Hans Harbers, met een inleiding door Margo Andriessen, tussen 1984 en 1986 het eerste en tot voor kort enige vrouwelijke lid van het College van Bestuur van de RUG.

Vijftig jaar geleden leek de universiteit nog een onneembaar mannenbolwerk. Maar vanaf de jaren zeventig bestormden vrouwelijke studenten de ivoren toren van de wetenschap. Emancipatie eisten ze, meer vrouwen in universitaire functies, en onderzoek naar het hoe en waarom van hun achterstelling. De voorhoede nam het heft ook in eigen handen. Zo ontstonden vrouwenstudies, met in 1974 als eerste initiatief binnen de sociale faculteit van de RUG de Werkgroep Vrouwenarbeid.

Vrouwen in de sociale, geschied- en gedragswetenschappen liepen voorop, ook op de RUG. Vijf van hen – Jeanne de Bruyn (sociologie), Mineke van Essen (geschiedenis en pedagogiek), José Heesink (psychologie), Alie Schokker (sociologie), en Greetje Timmerman (sociologie) – komen op 8 november samen aan tafel om op die tijd te reflecteren. Wat beoogden ze, wat hebben ze bereikt, en herkennen ze in de actuele discussie over inclusiviteit hun drijfveren van destijds?

Het symposium vindt plaats op vrijdag 8 november van 14-17 uur. Locatie: Jantina Tammeszaal, Universiteitsbibliotheek. Toegang kosteloos na inschrijving.

14.00 uur: Opening – Mineke van Essen
14.10-14.40 uur: Emancipatie toen en nu – Lezing door Margo Andriessen
14.50 -15.30 uur: Eerste discussieronde
15.30-16.10 uur: Pauze, met filmfragmenten uit ‘Vrouwenstudies aan de RUG in de jaren tachtig’
16.10-16.40 uur: Tweede discussieronde
Vanaf 16.40 uur: De zaal aan het woord & afsluitend drankje.

(De aanmelding voor het symposium is gesloten. Voor vragen kunt u mailen met de organisatie)