Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Dr. Julia Martínez-Ariño Docent van het Jaar Faculteit GGW

02 september 2020
Dr. Julia Martínez-Ariño

Inmiddels is de bekendmaking van de Docent van het Jaar een vaste traditie tijdens de opening van het academisch jaar van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap. De studentencommissie van de FGGW maakte op woensdag 2 september bekend dat de studenten zich dit jaar hebben uitgesproken voor dr. Julia Martínez-Ariño, universitair docent Sociology of Religion, als hun favoriete docent.

Nog moeilijker dan andere jaren

Ten gevolge van COVID-19 en het vele werk dat docenten hierdoor in korte tijd hebben verricht, was de taak om één docent te kiezen een nog grotere opgave dan andere jaren, meldt de jury. De verkiezing bestond dit jaar uit twee rondes, waarbij studenten in de eerste ronde de mogelijkheid kregen om online te stemmen op hun favoriete docent. Daarbij staken vier docenten boven de andere docenten uit: Julia Martínez-Ariño, Brenda Mathijssen, Stefania Travagnin en Susanne Luther. Deze vier genomineerden werden in de tweede ronde uitgenodigd door de docent-van-het-jaar-commissie 2020 bestaande uit Job Raedts, Annelien Westhuis en Ben van de Wetering en de student assessor van het faculteitsbestuur, Marieke Landman. De commissie heeft de kandidaten op verschillende onderdelen beoordeeld waaronder colleges, onderwijsvisie en studiehandleidingen. Julia Martínez-Ariño kwam hierbij als winnaar uit de bus van de GGW Docent van het Jaar Verkiezing 2020.

Juryrapport

Samenvattend heeft de commissie vastgesteld dat Martínez-Ariño een buitengewoon goede docent is die naast haar studenten staat en van elkaar leren als belangrijkste doel heeft. Julia trad in 2017 als universitair docent Sociology of Religion in dienst bij de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen.

Ze verzorgt verschillende vakken op zowel bachelor- als masterniveau en heeft onder andere de moeilijke taak om studenten onderzoeksmethoden bij te brengen, zoals bij de vakken Concepts and Methods 2: Researching Religion en Social Scientific Research Methods. De jury stelt dat, hoewel deze vakken over het algemeen als uitdagend en weinig interessant worden ervaren, Julia Martínez-Ariño de colleges zodanig vorm weet te geven dat studenten geënthousiasmeerd worden en met plezier haar colleges bijwonen. Ook hanteert ze in haar studiehandleidingen een zeer duidelijke structuur, wat het begrijpen van complexe onderwerpen vergemakkelijkt.

Levendigheid

Daarnaast slaagt Martínez-Ariño erin de colleges levendigheid te geven door vele voorbeelden aan te halen uit haar eigen onderzoeken en de studenten na te laten denken over haar methoden. Studenten worden tijdens de colleges door Julia beschouwd als onderzoekers in spe waarbij zij als docent niet boven de studenten staat, maar naast hen. Studenten en docent helpen en verrijken elkaar op deze manier. Bovengenoemde uitwisseling van kennis tussen docent en student zien we ook terug in extra schrijfuren die Martínez-Ariño inplant om samen met haar studenten te schrijven aan ieders eigen onderzoek. Deze momenten stimuleert studenten om actief bezig te gaan waarbij ze serieus genomen worden door de docent.

Openheid en betrokkenheid

Naast het feit dat zij gezien wordt als een buitengewoon goede docent, wordt Julia Martínez-Ariño’s betrokkenheid bij studenten ook zeer gewaardeerd. Zo denkt zij altijd met studenten mee maar plant ze ook met liefde extra uren in, om hen extra te ondersteunen bij het schrijven en begeleiden van papers. Haar open houding en haar betrokkenheid bij studenten zorgen ervoor dat studenten het makkelijk vinden om op haar af te stappen. Martínez-Ariño wil binnen haar onderwijs altijd meer leren, waardoor ze open staat voor feedback en de tijd neemt om naar input te luisteren van haar studenten. Dit leidt tot een vooruitstrevende manier van lesgeven die zeer effectief blijkt te zijn voor onze studenten, aldus het juryrapport. Daarbovenop wordt Julia geprezen om de uitzonderlijke wijze waarop zij aan het begin van de coronacrisis de colleges binnen een dag online verder heeft vormgegeven. Deze online colleges worden bovendien als zeer plezierig ervaren.

Veertiende Docent van het Jaar

Julia Martínez-Ariño is hiermee de winnaar van de verkiezing van 2020 en daarmee de veertiende Docent van het Jaar van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap. Van harte gefeliciteerd en bedankt Julia!

Eerdere GGW-winnaars waren:

Laatst gewijzigd:12 juni 2023 18:20
View this page in: English

Meer nieuws