Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Nieuw gebouw Wiskunde en Natuurwetenschappen heet Zernikeborg

12 maart 2014

Het nieuwe gebouw voor de Faculty of Science and Engineering (voorheen de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen) gaat de naam ‘Zernikeborg’ dragen. Hiermee verwijst de Rijksuniversiteit Groningen naar Frits Zernike, een van Nederlands beroemdste natuurkundigen én Nobelprijswinnaar. De Zernikeborg zal vanaf 2015 in twee fasen worden gebouwd aan de oostkant van de Zernike Campus Groningen.

Frits Zernike (1888-1966)
Frits Zernike (1888-1966)

Zernike onlosmakelijk verbonden met RUG

De Groningse hoogleraar Frits Zernike (1888-1966) is vooral bekend geworden om zijn uitvinding van de fasecontrastmicroscoop, waarvoor hij in 1953 de Nobelprijs voor de Natuurkunde ontving. “De naam Zernike is onlosmakelijk verbonden aan de natuurwetenschappen. Dat het nieuwe gebouw van Natuur- en Scheikunde zijn naam moest dragen, stond voor ons vast,” vertelt Jan de Jeu, vice-voorzitter van het College van Bestuur.

Nog een Zernikeborg?

Overigens is een ander gebouw van de Rijksuniversiteit Groningen ook al vernoemd naar Zernike, namelijk de Zernikeborg waar het Donald Smits Centrum voor Informatie Technologie (CIT) is gehuisvest. “In overleg met het CIT is gekozen om de naam Zernikeborg te schenken aan de logische eigenaar, de Faculty of Science and Engineering. Voor het gebouw van het CIT wordt een nieuwe naam gezocht,” aldus De Jeu.

Zernikeborg: opvallend en toekomstbestendig

Een team van ontwerpspecialisten is op dit moment bezig met het ontwerp van het gebouw, dat met 49.900 m2 een prominente plaats krijgt op entreegebied van de Zernike Campus Groningen. Met 9.900 m2 aan laboratoria, 10.500 m2 kantoorruimtes, 6.000 m2 aan onderwijsruimtes biedt de Zernikeborg straks plaats aan zo’n 1400 bachelor- en masterstudenten, 850 medewerkers, verdeeld over tenminste zes onderzoeksinstituten en de ondersteunende afdelingen. Hiermee moet het gebouw voldoende flexibiliteit bieden om ontwikkelingen in groei en krimp van de faculteit in de toekomst op te vangen.

Bijzondere laboratoria in zeer duurzaam gebouw

Naast generieke (bio)chemische en fysische laboratoria bevat de Zernikeborg ook onderzoeksopstellingen met zeer specifieke omgevingseisen. Deze worden samengebracht in het Research Cluster: een gebouw met eigen losse fundering in het hoofdgebouw, waarbinnen laseropstellingen en elektronenmicroscopen verzekerd zijn van bepaalde klimaatcondities en trillingsarme vloeren. Ondanks de aanwezigheid van zoveel laboratoria blijven de duurzaamheidsambities van de nieuwbouw zeer hoog. De inzet is tenminste BREEAM-NL niveau ‘Very Good’, met daarbij de nadrukkelijke ambitie om ‘Excellent’ te behalen.

Gebouw aan oostzijde

De nieuwbouw vindt plaats in twee fasen, waarbij fase 1 bestaat uit nieuwbouw direct ten zuiden van het bestaande pand op parkeerterrein P5. In de eerste fase wordt een groot deel van de centrale installatietechniek aangebracht, waaronder de warmte- en koude-energiecentrale. Fase 2 wordt gebouwd op de oostelijke vleugels van het huidige gebouw. De daadwerkelijke uitwerking van de fasering en de benodigde verhuisbewegingen wordt de komende periode uitgewerkt.

Planning nieuwbouw

Vanaf augustus 2014 zullen de contouren van het gebouw grotendeels bekend zijn. En in maart 2015 is de verdere uitwerking van ontwerp grotendeels gereed. Begin 2019 moeten de eerste instituten kunnen inhuizen in het eerste deel van de nieuwbouw. Daarna volgt de tweede fase. Na de Bernoulliborg (2007) en de Linnaeusborg (2010) wordt dit het derde nieuwe gebouw voor de Faculty of Science and Engineering.

Zie ook het eerdere persbericht: Ector Hoogstad Architecten ontwerpt nieuwbouw Natuur- en Scheikunde Rijksuniversiteit Groningen

Laatst gewijzigd:07 maart 2023 11:13
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...