Skip to ContentSkip to Navigation
Education
Header image University of Groningen Student Blog

Hoe kies je een masteropleiding die bij je past?

Date:30 October 2023
Een masteropleiding kiezen? Lees onze tips!
Een masteropleiding kiezen? Lees onze tips!

Misschien zit je al in je derde studiejaar en komt het keuzemoment voor een masteropleiding steeds dichterbij, of ben je er gewoon al vroeg bij en wil je je alvast oriënteren op een vervolgopleiding. Wil je je graag specialiseren in je vakgebied of juist wisselen en iets nieuws leren? En hoe kies je die ene juiste studie uit zo’n breed aanbod

Ik moest afgelopen jaar zelf ook deze keuze maken, en kan je daarom wel wat tips geven over het vinden van een masteropleiding die goed bij je past. Dus ben je breed geïnteresseerd en vind je het soms lastig om keuzes te maken? Geen zorgen, I’ve got you! Hopelijk kan ik je met deze blog een beetje op weg helpen. Sowieso ben je van harte welkom bij onze komende Masterweek (20-24 november 2023), waar je kennis kunt maken met al onze masteropleidingen in zowel Groningen als Leeuwarden!

Brainstorm over je interesses

Een lijst maken van je interesses kan je richting geven in dit proces. Doe dit zonder al te veel na te denken, want hoe uitgebreider je lijst, hoe meer opties je zult overwegen. Zo kom je er geleidelijk achter wat je écht leuk vindt. Denk nog niet strategisch na over je carrière na je studie of over wat je ouders graag zouden willen dat je studeert. Voor nu is het vooral belangrijk dat jij erachter komt wat jij leuk vindt. Schrijf vakgebieden op, maar bijvoorbeeld ook of je geïnteresseerd bent in een internationale omgeving of juist een Nederlandstalige opleiding en je graag studeert aan een grote faculteit of juist een kleine. Kijk na een week weer naar je lijstje: ben je het nog overal mee eens of is er nog iets dat je bent vergeten? Je kunt het natuurlijk gewoon aanpassen!

Wat is jouw waarom ?

Nu je je voorkeuren op een rijtje hebt gezet, kun je goed nalopen waarom juist deze specifieke interesses tot de selectie behoren. Wat maakt dat deze onderwerpen of vakgebieden je meer aanspreken dan alle andere? En waarom heb je een voorkeur voor een bepaalde soort faculteit? Dingen die je aanspreken zijn vaak het makkelijkst te onderbouwen en dit kan dus duidelijk maken waar je thuishoort. Door een master te kiezen op basis van de onderwerpen en aspecten die jij echt leuk vindt, kom je op de juiste plek terecht. Waarschijnlijk zul je je bij zo’n opleiding goed op je plek voelen tussen je medestudenten en docenten en kom je bovendien ook dichterbij een carrière die bij je zal passen.

Dé vraag: waar zie je jezelf over 5 jaar?

Ik weet het, ik weet het! Ook ik krijg spontaan stress als iemand mij deze vraag stelt, al weet ik ondertussen wel een stuk beter wat ik wel en niet zou willen in een toekomstige baan dan dat ik dit een paar jaar geleden deed. Dus geen stress. Het is echt helemaal prima als je hier nog geen concreet antwoord op hebt, maar nadenken over je plannen voor de lange termijn kan zeker handig zijn. Als je weet welke richting je ongeveer op zou willen, kun je je beslissingen hierop baseren. Zo wist ik bijvoorbeeld dat ik later graag in een internationale omgeving zou willen werken en dat ik het leuk vind om mijn kennis in de praktijk toe te passen. Ik heb daarom gekeken naar verschillende studies bij een aantal faculteiten en heb uiteindelijk gekozen voor een Engelstalig programma (met een mix van Nederlandse en internationale studenten) waarin je ook een stage kunt doen binnen of buiten de universiteit.

Praat met huidige studenten

Huidige studenten zijn een fantastische informatiebron als het gaat om het vinden van een master. Zij volgen de studie waarin jij geïnteresseerd bent op dit moment en weten daarom als geen ander hoe de vakken en docenten zijn én wat je zou moeten weten als je ook die studie overweegt. Onze studenten kunnen hun ervaringen met je delen, je een goed beeld geven van hoe de studie in elkaar zit en vertellen hoe een gemiddelde dag eruit ziet en wat je kunt verwachten. Met deze informatie kun jij vervolgens de afweging maken of deze studie de juiste voor jou is, of dat een andere studie wellicht beter bij je zou passen. Vraag eens masterstudenten om je heen waarom zij hun studie hebben gekozen en wat ze fijn en lastig vinden aan hun studieprogramma. Ik vond dit zelf echt heel handig, omdat ik op basis van hun antwoorden erachter kwam of de studie zou passen bij de dingen waar ik naar op zoek was. Bovendien hoorde ik zo ook over studies waar ik niet eerder naar gekeken had, maar die mij door het enthousiasme van de studenten wel leuk leken.

Bezoek onze Masterweek op 20-24 november 2023!

Om een goed beeld te krijgen van de verschillende masteropleidingen, kun je het beste deelnemen aan onze Masterweek. Tijdens deze week krijg je de mogelijkheid om presentaties bij te wonen, met studenten en docenten van de opleiding te praten en al je vragen te stellen. Zo kom je alles te weten over de vakken, eventuele stagemogelijkheden en kan je de sfeer proeven op de faculteit. Onze Masterweek zal in de week van 20-24 november 2023 plaatsvinden in hybride vorm, wat inhoudt dat sommige faculteiten zich online zullen presenteren en andere op onze campus. Om te zien waar je elke masteropleiding kunt vinden, kun je het beste dit overzicht bekijken. Je kunt je voor zoveel presentaties inschrijven als je zelf wil en ik raad je echt aan hier gebruik van te maken. Hoe meer opties je bekijkt, hoe beter je zult weten welke opleidingen je aanspreken én waarom. Zo kan je uiteindelijk je beslissing maken. Vorig jaar heb ik presentaties bij drie verschillende faculteiten bijgewoond, zo kon ik alle mogelijkheden overwegen. Bovendien is het goed om al vroeg te weten voor welke master je je gaat inschrijven en wat de toelatingseisen van jouw opleiding zijn. Moet je nog een toelatingsexamen doen of een portfolio aanleveren? Hoe eerder je dit allemaal weet, hoe beter je straks voorbereid bent.

Dat was het dan, mijn stappenplan voor het kiezen van een masteropleiding die past bij je interesses en kwaliteiten. Ik hoop dat deze tips je op weg kunnen helpen. Mocht je zelf nog een goede tip hebben, deel die dan vooral in de reacties hieronder zodat andere studenten daar gebruik van kunnen maken! Zie ik je binnenkort op onze Masterweek?

Comments

Loading comments...