Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieActiviteitenMasterclasses

2008 - Rusland, democratie of dictatuur?

Rusland heeft de afgelopen decennia een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Vanaf 1991 heeft dit sterk communistische land zich getransformeerd tot een meer en meer ontwikkelde democratie. Maar is Rusland wel een democratie? Of is hier sprake van een zogenaamde schijndemocratie? Gamma organiseerde op 21 en 22 februari 2008 een masterclass met het thema 'Rusland, dictatuur of democratie?' om deze vraag te beantwoorden. 27 talentvolle scholieren volgden colleges en workshops over Rusland van topdocenten economie, rechten en sociologie, om vervolgens een presentatie te kunnen geven over hun visie op Rusland. De 27 deelnemers kwamen uit heel Nederland: van Den Haag tot Dokkum en van Kollum tot Vught.

Aangezien de scholieren uit heel Nederland kwamen en al om 10:00u verwelkomd werden op het station van Groningen, begon de dag voor sommige scholieren erg vroeg. Na het wegleggen van de bagage in jongerenhotel Simplon en de eerste kennismakingen met elkaar, gingen de masterclassers vol verwachting naar het Academiegebouw waar drs. Geert Hoevers (de coördinator van Gamma) de masterclass officieel opende in de Senaatszaal. Geert Hoevers sprak over de selecte groep scholieren die voor hem zat. Alleen de meest gemotiveerde scholieren met behoorlijk goede cijfers waren geselecteerd voor de masterclass (het aantal aanmeldingen was vele malen groter dan het beschikbare aantal plaatsen). Geert Hoevers verwachte dan ook veel van de beide dagen, want een groep scholieren met veel kwaliteit schept verwachtingen. Verder vertelde Geert Hoevers over de bedoeling van de twee dagen: informatie krijgen over de gammastudies, de RUG, en natuurlijk over Rusland. Daarnaast vroeg Geert Hoevers aan iedere scholier om een vraag op papier zetten waar hij/zij in de komende dagen een antwoord op wilde willen krijgen, welke vervolgens met de groep besproken werd. A l snel bleek dat we een enthousiaste groep scholieren in huis hadden gehaald!

Na de ontvangst en kennismaking was het tijd voor het eerste college. Rusland-expert Dr. Van Koningsbrugge gaf een overzichtelijke inleiding in Rusland, waarbij de belangrijkste aspecten werden belicht. Op deze manier begon iedereen met dezelfde basis aan de Masterclass. Na een uitgebreide lunch was het tijd voor een college op de faculteit Rechtsgeleerdheid over de mensenrechten in Rusland door Mr. J. Morijn. Een kleine theepauze gaf iedereen voldoende energie om door te gaan naar het volgende college. Dr. J. Vis belichtte de sociologische aspecten van Rusland.

Vervolgens was het tijd voor ontspanning. In restaurant Macedonië deden de Masterclassers zich tegoed aan een heerlijke maaltijd en bespraken ze de eerste indrukken van de colleges. Na het eten liepen ze naar de sociologiefaculteit waar we onder het genot van wat lekkere snacks de film ‘The Putin System’ hebben gekeken. Bepaalde dingen waren herkenbaar uit de eerste colleges en bepaalde zaken werden in een nieuw licht gezet. Omdat de Gamma Masterclass ook bedoeld is om de (studenten)stad Groningen beter te leren kennen, gingen de Masterclassers ‘s avond met een grote groep de stad in. In de “Molly Malone’s” en de “Drie Gezusters” ging het voor sommigen tot in de late uurtjes door.

Omdat er de volgende dag ook weer veel op het programma stond, moest iedereen vroeg het bed uit. Ontbeten en wel liepen de Masterclassers om 10:00 naar de sociologiefaculteit om een college van economiedocent Dr. B. van Leeuwen te volgen over de economische transitie die Rusland heeft doorgemaakt, en alles wat daarmee samenhangt

Na het ontvangen van al deze informatie gingen de Masterclassers aan de slag om in groepjes aan hun presentaties te werken, waarin zij een gekregen stelling (óf dictatuur, óf democratie) beargumenteerden. Hierbij kon gebruik gemaakt worden van computers met internet, diverse boeken over Rusland en natuurlijk de gemaakte aantekeningen. Het was leuk te zien hoe elke groep op een geheel eigen manier hiermee om ging. Zo begonnen sommigen meteen met het verdelen van de taken en het in elkaar zetten van een powerpoint presentatie, anderen begonnen eerst te discussiëren over de argumenten voor hun stelling.

Tussen de voorbereidingen door, konden ze nog even ontspannen tijdens de lunch en volgden zij een workshop ‘Spreken in het Openbaar’ van Ineke van den Bos. Zij leerde de Masterclassers waar je op moet letten tijdens het presenteren voor een groep, welke aandachtspunten je kunt gebruiken om duidelijk en helder over te komen en op welke manier je een samenhangende en boeiende presentatie kunt geven. Het beste leer je natuurlijk door het zelf te doen, en de Masterclassers kregen dan ook volop de mogelijkheid om te oefenen tijdens deze workshop!

Vervolgens was het tijd voor de eindpresentaties. Elke groep gaf een originele presentatie, waarin zij hun stelling beargumenteerden vanuit economisch, sociologisch en juridisch perspectief, met een geaggregeerd slotperspectief.  De uiteindelijke presentaties waren van goed niveau, net als de discussie die volgde. De Masterclassers zaten in een kring met in het midden ‘de spreekstok’. De persoon die de stok in handen had sprak, de anderen luisterden. Zodra de sprekende persoon klaar was, werd de stok weer in het midden gelegd, zodat ook anderen de kans kregen de stok te pakken en hun mening te geven. Deze manier van discussiëren leidt tot een heldere en eerlijke discussie.

Laatst gewijzigd:04 april 2016 15:57