Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieActiviteitenFilosofiesymposium

2013 - Vrije Wil

Op vrijdag 11 januari 2013 vond het zesde filosofiesymposium voor scholieren plaats. Een aantal vooraanstaande sprekers gaven lezingen en colleges over verschillende onderwerpen die met het eindexamenthema van het schoolvak filosofie te maken hebben.

Achtergrond

Het filosofie-onderwijs in Nederland neemt een grote vlucht. De laatste paar jaar is het aantal havo/vwo scholen dat filosofie vanaf de vierde klas als examenvak aanbiedt flink gestegen. Op sommige scholen kunnen begaafde leerlingen zelfs al in de brugklas met filosofie beginnen. Om middelbare scholen van dienst te zijn organiseert de faculteit Wijsbegeerte samen met de Scholierenacademie jaarlijks een symposium.

Programma

Het filosofiesymposium kent al een aantal jaar een min of meer vast programma. De dag wordt begonnen met een plenair inleidend college, gevolgd door een aantal 'werkcolleges' in kleiner verband. Tussendoor vindt een gezamelijke lunch plaats. Het programma wordt altijd afgesloten met een luchtiger nummer.

Dit jaar werd het inleidende college verzorgd door dr. Fred Keijzer, van onze eigen universiteit. De afsluiting werd gedaan door dr. Fokko Jan Dijksterhuis van de UTwente. Hij liet zien hoe de vrije wil een belangrijk thema in Science Fiction films is. Het programma van 2013 kan u hier downloaden.

Deelnemers

Er namen meer dan honderd scholieren deel aan het symposium. Deelnemers kwamen niet alleen uit de noordelijke provincies, ook uit de provincie Utrecht waren scholieren aanwezig (van het Corderius College uit Amersfoort).

Dr. Fred Keijzer in actie tijdens zijn inleidende college.
Dr. Fred Keijzer in actie tijdens zijn inleidende college.
Laatst gewijzigd:27 oktober 2016 10:04