Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieKinderuniversiteitEerdere Edities

2013: Astronauten van ruimteschip aarde

Professor Ockels aan de Kinderuniversiteit, foto Reyer Boxem
Professor Ockels aan de Kinderuniversiteit, foto Reyer Boxem

Ruim honderd kinderen en hun ouders reisden woensdagmiddag 18 september naar het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Er was dan ook wel iets heel speciaals te doen. Niemand minder dan ruimtevaarder Wubbo Ockels verzorgde een college over duurzaamheid!

Ockels weet de leerlingen bijna een uur lang te boeien, eerst met foto's en filmpjes van de ruimtereis die hij in 1985 maakte, om daarna uit te komen op duurzaamheid. Bij een foto van een groot huis vol zonnepanelen, roept een leerling: 'Is dat jouw huis!?' 'Dat was mijn huis, zegt Ockels. Nu heb ik een zeilschip, de Ecolution met schroeven die electriciteit opwekken.' 'Wow!', klinkt er uit de zaal.

Zijn ruimtereis en duurzaamheid hebben alles met elkaar te maken, vertelt hij de leerlingen: 'Ik ben in de ruimte geweest, dat vindt iedereen bijzonder. Maar in de ruimte kun je niet overleven zonder ruimtepak of ruimteschip: er is namelijk geen zuurstof om te ademen. Je moet heel goed voor het ruimteschip zorgen zodat het blijft werken, anders ga je dood. Vanuit het ruimteschip zag ik de aarde met die hele dunne deken, de atmosfeer, waardoor wij op aarde kunnen leven. En toen realiseerde ik me: De ruimte is niet bijzonder, de aarde is bijzonder! Daar moeten we zuinig op zijn, net als op een ruimteschip. Eigenlijk zijn wij allemaal astronauten, astronauten van ruimteschip aarde.'

Hieronder staan twee filmverslagen, er stond een stukje over in het Dagblad van het Noorden (zie hieronder) en onze eigen Universiteitskrant publiceerde er een prachtig verslag over.

Het college van prof. Ockels in het DVHN
Het college van prof. Ockels in het DVHN
Laatst gewijzigd:03 november 2017 14:07