Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie
Header image Blog: Dit is wetenschap

Haat en liefde voor archieven

Datum:28 november 2017
Auteur:Hilde Lavell
Twee verschillende beelden van archieven
Twee verschillende beelden van archieven

Als geschiedenisstudent moet je er een keer aan geloven: je moet voor een onderzoek de archieven in. Eerst heb je een romantisch beeld van archieven. Grote kasten en dozen vol met oude stoffige documenten. Historici zoeken als een soort detective naar dat ene document vinden daarin precies datgene wat ze nodig hebben. 

Wanneer je eenmaal in een archief bent geweest, weet je dat de werkelijkheid anders is. Via internet vraag je je documenten aan. Wanneer je in het archief aankomt en de enorme stapel ziet die op jouw naam is gereserveerd, weet je dat je te enthousiast bent geweest. Die vijf dozen vol met losse papieren ga je nooit doorgelezen krijgen in die vier uur dat je in het archief wilde zitten. Wanneer je een uur bezig bent, wilde je dat er een control+f functie bestond voor papieren documenten of dat er in ieder geval een inhoudsopgave bij de doos zat. Omdat je niet weet of dat ene document misschien helemaal achterin zit, lees je toch de hele doos maar door.

De documenten mogen niet mee naar huis, dus maak je foto’s van alles wat ook maar enige waarde kan hebben voor je onderzoek. Oeps, heb je wel opgeschreven uit welke doos alles kwam? In je onderzoek moet je duidelijk aangeven waar je je documenten vandaan hebt, zodat andere mensen het eventueel kunnen terugzoeken. Archiefwerk is daarom een secuur werkje. Daarnaast moet je natuurlijk niet te veel foto’s maken, maar je wilt ook niet er thuis achter komen dat je precies dat ene document niet hebt gefotografeerd…

Toch zit vaak juist in de archieven vaak het ‘goud’ voor de historici. Archieven bevatten primair bronnenmateriaal: brieven, notulen, notities gemaakt door personen uit het verleden. Ondanks de lichte paniek die je voelt wanneer je de enorme berg papieren ziet, gaat je historisch hart ook sneller kloppen: dit is het dichtste wat we bij het verleden kunnen komen (alhoewel hier onder historici ook nog wel discussie over is, maar dat terzijde). Daarnaast zijn nog niet alle archieven even goed doorzocht en kan het dus zijn dat jij degene bent die als eerste iets heel interessants ontdekt.

Ondanks alles voel je je in het archief toch een beetje een detective, op zoek naar sporen uit het verleden.

´╗┐Hilde Lavell is Research Masterstudent Modern History & International Relations

Reacties

Reacties laden...