Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie
Header image Blog: Dit is wetenschap

Hout in alle soorten en maten

Datum:14 maart 2017
Spaanplaat: heb je er ooit over nagedacht?
Spaanplaat: heb je er ooit over nagedacht?

Trapleuningen, keukenkastjes, bedden en deuren: vaak zijn ze gemaakt van hout. Hout is dus essentieel, maar wat nou als er een tekort is aan hout? Dat onderzocht student Technische bedrijfskunde Max Coenen.

Vroeger werden spaanplaat en MDF gemaakt van zaagsel en zaagafval. Door de enorme populariteit van deze producten, ontstond al snel een tekort aan zaagsel en zaagafval. Daarom stapten producenten over op het gebruik van houtsnippers. Deze houtsnippers werden verkregen uit versnipperde naaldhoutbomen, die speciaal werden geplant voor de productie van spaanplaat en MDF. Dit bleek een goede oplossing te zijn, maar het groeien van bomen kost tijd. Daardoor ontstaat er soms een tekort aan naaldhout.

Max Coenen onderzocht daarom of het hout in MDF en spaanplaat vervangen kan worden door agrarisch afval, zoals stro en katoenstengels. Dat kan, maar dan veranderen wel de eigenschappen van het product. De buig- en treksterkte nemen bijvoorbeeld af wanneer er tarwestro wordt gebruikt in plaats van hout. Door slim gebruik te maken van verschillende vezelgroottes en te variëren met productieparameters zoals persdruk en temperatuur, kunnen de eigenschappen van het eindproduct beïnvloed worden. Daarnaast kan er gespeeld worden met de producteigenschappen, waardoor er MDF en spaanplaat kan worden gemaakt voor verschillende industrieën. Plaatmateriaal voor de bouwsector moet bijvoorbeeld sterker zijn dan plaatmateriaal dat in de meubelindustrie wordt gebruikt.

Buiten de sterkte, zijn ook eigenschappen als vochtwerendheid en de zaagbaarheid van belang. Door onderzoek te doen naar deze producteigenschappen kan MDF en spaanplaat, gebaseerd op agrarisch afval, door ontwikkeld worden. Waardoor deze producten in de toekomst verkrijgbaar zijn op grote schaal en kunnen wij deze bij onze favoriete bouwmarkt kunnen kopen!

Een profielwerkstuk maken over de eigenschappen van spaanplaat? Kijk eens op onze website!

 

Tags: Beta

Reacties

Reacties laden...