Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie
Header image Blog: Dit is wetenschap

Martine Maan laat kikkers kleur bekennen

Datum:25 augustus 2016
De aardbeikikker
De aardbeikikker

Als je het kantoor van Martine Maan binnen loopt, zie je op haar prikbord niet alleen de gebruikelijke aantekeningen, maar ook een pop van Kermit de Kikker. Martine doet namelijk onderzoek naar gifkikkers. Ze heeft zelf in Panama onderzoek gedaan naar deze prachtige beestjes. Wat valt er allemaal aan te onderzoeken?

De één is rood met  blauwe poten, de ander is helemaal blauw,  geel, oranje, wit of groen. Of één van die kleuren met zwarte vlekken. Dit lijken misschien allemaal kikkers van verschillende soorten, maar toch zijn het allemaal aardbeikikkers. Er bevinden zich ontzettend veel van deze verschillende gekleurde kikkers op een eilandengroep genaamd Bocas del Toro in Panama. Hoe is het mogelijk dat de kikkers zo divers gekleurd zijn? Martine onderzocht of de felle kleuren van de aardbeikikker gerelateerd is aan de giftigheid. Er is een grote variatie in giftigheid van de kikkers en deze blijkt positief gecorreleerd met de intensiteit van de kleur. Er werd in dit onderzoek ook gekeken naar hoe mogelijke roofdieren naar de kikkers kijken. Het blijkt dat de kleur van de gifkikkers een goed signaal is, in het bijzonder voor vogels, om weer te geven dat ze oneetbaar zijn. Ben je dus toevallig in de jungle en je komt een kikker tegen, weet dan dat de meest intens gekleurde kikkers het giftigst zijn!

Andere onderzoeken van Martine wezen uit dat kikkers paren op basis van kleur. Daardoor zouden kieskeurige vrouwtjes ervoor kunnen zorgen dat de kleurverschillen tussen de kikkers op verschillende eilandjes worden behouden, en zelfs groter worden.

Tags: Biologie, Beta

Reacties

Reacties laden...