OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie

Prijswinnend scholierenonderzoek

03 april 2009

Vrijdag 3 april 2009 zette de Rijksuniversiteit Groningen jonge onderzoekers in het zonnetje. Tijdens deze feestelijke middag reikten de steunpunten van de universiteit de jaarlijkse prijzen uit voor de beste profielwerkstukken van havo/vwo-scholieren. Zestien profielwerkstukken zijn de afgelopen weken door jury’s van hoogleraren en andere docenten gekozen als de beste uit 110 inzendingen. Daarnaast maken de scholieren kans op de publieksprijs. Ook krijgen de jonge onderzoekers de mogelijkheid om hun werk te publiceren in de tweede editie van JONGgeleerd, het tijdschrift voor scholierenonderzoek.

Nieuwsgierige leerlingen zijn onderzoekers in de dop, vandaar dat de universiteit hun prestaties wil stimuleren en belonen. De interesse van de jonge onderzoekers, was ook dit jaar zeer divers.

Van AOW-probleem tot Franse documentaire en basgitaar

Zo keken Jorick Loman en Martijn Bakker van RSG Stad en Esch te Meppel naar de toekomst en verdiepten zich in het AOW-probleem en haar mogelijke oplossingen. Terwijl Pitou Schütz van het H.N. Werkmancollege in Groningen juist het verleden van de Franse fantastische film indook. Ze maakte indruk met een eigen Franstalige documentaire met eigen pianobegeleiding, en is daarmee de eerste mavo-scholier (zoals het vmbo-t op die school nog altijd heet) die kans maakt op een universitaire prijs.

Jan Ruerd Oosterhaven van CSG Bogerman uit Sneek deed ook iets unieks; hij bouwde twee basgitaren en experimenteerde met verschillen in bouw en de consequenties voor het geluid. Dit zijn enkele voorbeelden van scholierenonderzoek die op 3 april gepresenteerd zullen worden.

De kwaliteit van de ingezonden werkstukken wekt al jaren enthousiasme bij juryleden, publiek en de steunpunten zelf. Daarom is vorig jaar besloten om een tijdschrift voor scholierenonderzoek te lanceren, JONGgeleerd, dat verspreid wordt op alle middelbare scholen in Nederland. Leerlingen kunnen zo hun onderzoek aan een breder publiek kunnen presenteren en tegelijkertijd de nieuwe lichting eindexamenkandidaten inspireren. Na de succesvolle lancering, zal komende zomer de tweede editie van JONGgeleerd verschijnen.

Winnaars van de eerste prijs

• Danique van Vliet en Maria Wester, Murmelliusgymnasium Alkmaar: Miraculum Naturae. Ideeën over de voortplanting in de Oudheid en de Gouden Eeuw (Alfasteunpuntprijs VWO)
  • Marleen van den Berg, Driestar College Gouda: Lebensborn, de kinderfabriek van Nazi-Duitsland (Alfasteunpuntprijs, 1e prijs Havo)
  • Carlo Verschoor, Rölingcollege Belcampo, Groningen: Priemgetallen (Jan Kommandeurprijs)