Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieActiviteitenScholierencollegesVorige edities

2014: Wiskunde met Ionica Smeets

28 november gaf Ionica Smeets een college geven over wiskunde aan leerlingen van 5 en 6 VWO. Complexe wiskunde legde ze op zo'n manier uit dat iedereen het kon begrijpen. Het college vond plaats in het prachtige Infoversum, wat het college nog iets bijzonderder maakte. Als afsluiting dronken we met zijn allen een kopje koffie of thee, waarna een paar klassen de wiskundewandeling nog hebben gelopen.

Scholierencollege Ionica Smeets
Scholierencollege Ionica Smeets

Ionica

Ionica Smeets is wiskundige en wetenschapsjournalist. Ze is bekend van radio en TV, als schrijfster en als columnist. Ze heeft een van de meest gevolgde Nederlandse Twitter-accounts over wiskunde @ionicasmeets, publiceerde al meerdere boeken en presenteert onder meer de programma's Factcheckers en Eureka. Daarnaast heeft Ionica een wekelijkse column in Volkskrant Magazine en was ze afgelopen zomer een Zomergast. En ze komt 28 november om 13.00 uur bij ons een scholierencollege geven!

Bij dit college gaat ze het publiek meenemen naar een prachtige wereld van wiskundige vraagstukken. De lezing is vrij toegankelijk en begrijpelijk voor leerlingen uit 5 en 6 vwo. Lees hieronder verder, of geef uw klas hier op.

Neem een nerd (illustratie: staynice, Breda)
Neem een nerd (illustratie: staynice, Breda)

Neem een nerd

Dr. Ir. Ionica is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de bekendste wetenschappers in de media. Ze heeft vertellen over wiskunde naar een hoger plan getild. Op haar website zijn veel voorbeelden te vinden van onderwerpen die haar fascineren. Zo heeft ze een voorliefde voor nerds. Waar die vandaan komt? Ionica legt het hier zelf uit. Ben je overtuigd na haar argumenten, dan geeft ze zelfs tips over waar je deze geliefde bètaman kunt vinden.

Priemgetallen

Een tijdje geleden was Ionica te zien bij Pauw en Wittemanover het grootste priemgetal dat er ooit berekend is. In onderstaand filmpje laat Ionica zien, hoe je precies priemgetallen kan berekenen. In het college zal Ionica een stap verder gaan. Echte wiskunde dus, waar je ook echt iets van leert.

Lijkt het je leuk om dit college bij te wonen? Geef je dan hier op!

Laatst gewijzigd:03 november 2017 14:14