Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie

Scholierencollege Energiebesparing en duurzaamheid

Technische Bedrijfskunde en Human Geography & Urban and Regional Planning

This student lecture is only given in Dutch.

Scholierencollege op vrijdag 24 november 2017 van 13:00 tot 15:00 uur - Vanuit allerlei vakgebieden wordt er onderzoek gedaan naar energiebesparing en duurzaamheid. Van scheikundigen tot biologen, van geografen tot sociologen. Tijdens dit college vertellen twee wetenschappers over hun duurzame onderzoek.

Duurzaamheid
Duurzaamheid

Marijn van Rooij: Energie halen uit oceaangolven met de Ocean Grazer


Marijn van Rooij werkt bij de Faculteit Science and Engineering en is lid van het Ocean Grazer Project - Als je het over duurzame energie hebt, denken de meeste mensen gauw aan zonne- en windenergie. Er is echter nóg een enorme bron beschikbaar, namelijk de oceaan. Het aardoppervlak bestaat voor 70% uit oceanen, en in deze oceanen vind je sterke stromingen, temperatuurverschillen, getijden en golven. Allemaal bevatten ze een enorme hoeveelheid energie. Onze uitvinding de Ocean Grazer, waar deze lezing over gaat, is in staat om golfenergie te oogsten. De grote vraag is, hoe kan deze energie efficiënt omgezet worden in bruikbare energie? De uitdaging bij golfenergie zit hem met name in de hoge variatie aan type golven, die onderling sterk verschillen in periode, hoogte, lengte en snelheid. De Ocean Grazer kan zeer efficiënt deze grote variaties aan golven omzetten in energie door de mogelijkheid zich aan te passen aan bijna iedere type golf.

Christian Zuidema: Een energietransitie: Hoe groot is de uitdaging?


Dr. Christian Zuidema is docent en onderzoeker bij de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen - Door zorgen over klimaatverandering en de afname van de hoeveelheid fossiele brandstoffen zullen we anders aan onze energie moeten komen. Vooral gaat het om het vinden van duurzame en hernieuwbare alternatieven voor fossiele brandstof. Toch lijkt het erg lastig om dit voor elkaar te krijgen. Dat ligt niet eens zozeer aan de beschikbare technologie, maar vooral aan problemen om veranderingen in onze ruimte, samenleving en economie door te voeren. Waarom dit zo is, hoe we dit anders kunnen doen en wat er al gebeurt staat in dit college centraal.

Praktische informatie

  • Het Scholierencollege bestaat uit twee hoorcolleges (lezingen) van 45 minuten met een pauze
  • Het college vindt plaats tussen 13:00 en 15:00 uur
  • Het college vindt plaats in zaal 222 in de Bernoulliborg, Zernikecomplex
  • Leerlingen zijn van harte welkom om zich aan te melden. Docenten kunnen ook een klas aanmelden, maar omdat we maar beperkte plaatsen hebben, kunnen we geen heel grote groepen toelaten.
  • Deze activiteit organiseren we samen met Science LinX
Laatst gewijzigd:25 juni 2018 11:10
printOok beschikbaar in het: English