OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie

#foodlovers

Symposium in het teken van eten en gezond en gelukkig ouder worden

This symposium is only given in Dutch.

Scholierensymposium op vrijdag 13 oktober 2017 - Gezond en gelukkig ouder worden, koken, eten... het zijn allemaal onderwerpen die je vaak tegenkomt. Ben je hierin geïnteresseerd? Meld je dan snel aan voor het scholierensymposium #foodlovers! Het eerste college wordt gegeven door prof. dr. Brigit Toebes. Zij is hoogleraar Internationaal Gezondheidsrecht bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid en directeur van het onderzoekscentrum Global Health Law Groningen. We schreven eerder ook al een blogpost over haar onderzoek. De workshop van prof. Toebes gaat over de vraag of we ongezond voedsel moeten verbieden. Het tweede college wordt gegeven door microbioloog prof. dr. Lubbert Dijkhuizen.
De workshop gaat over scheikunde in de keuken! Tijdens deze workshop leer je hoe je kaviaar kunt maken van cola, fanta of appelsap. We leggen je uit welke chemicaliën je nodig hebt en hoe die met elkaar reageren. En natuurlijk ga je ook zelf aan de slag. Eet smakelijk!

#foodlovers

13.15 - 13.30 uur Inloop en opening in de Marie Lokezaal
13:30 - 14:00 uur College door prof. dr. Brigit Toebes, docent en onderzoeker bij Rechtsgeleerdheid: moeten we ongezond voedsel verbieden?
14:00 - 14:30 uur College door prof. dr. Lubbert Dijkhuizen, docent en onderzoeker bij Biologie
14:30 - 14:45 uur Lopen naar het museum
14:45 - 15:45 uur Workshop moleculair koken
13:15 - 13:30 uur Inloop en opening in het Universiteitsmuseum
13:30 - 14:30 uur Workshop moleculair koken
14:30 - 14:45 uur Lopen naar het Harmoniegebouw voor de colleges
14:45 - 15:15 uur College door prof. dr. Brigit Toebes, docent en onderzoeker bij Rechtsgeleerdheid: moeten we ongezond voedsel verbieden?
15:15 - 15:45 uur College door prof. dr. Lubbert Dijkhuizen, docent en onderzoeker bij Biologie

• Het symposium vindt plaats op vrijdag 13 oktober van 13:15 uur tot 15:45 uur.
  • De lezingen vinden plaats in de Marie Lokezaal, Harmoniegebouw (Oude Kijk in 't Jatstraat 26, Groningen)
  • Omdat er maar kleine groepen tegelijk kunnen deelnemen aan de workshop moleculair koken, bieden we de middag 2 keer aan op hetzelfde moment. De eerste groep begint met 2 colleges en gaat dan koken, de tweede groep gaat eerst koken en gaat dan naar twee colleges.
  • Leerlingen zijn van harte welkom om zich aan te melden. Docenten kunnen een klas aanmelden, maar omdat we beperkte plaatsen hebben, is het niet mogelijk om groepen groter dan 30 leerlingen aan te melden.
  • Voor vragen kun je mailen naar Karen de Bot, k.d.j.m.de.bot@rug.nl.
  • Deze activiteit organiseren we samen met Science LinX.

Voor wie is dit symposium?

Vind je op school Maatschappijleer/-wetenschappen leuk? Of ben je geïnteresseerd in proefjes doen tijdens Scheikunde? Ga dan zeker naar dit symposium toe! Of misschien wil je wel een webklas Rechten of Scheikunde doen?

Geïnteresseerd in dit onderwerp?

In het Universiteitsmuseum van de RUG is een tentoonstelling over healthy ageing. Ze laten zien dat de elementen die nu worden gezien als de sleutelingrediënten van Healthy Ageing, al prominente factoren in de geneeskunde van vóór 1800 waren. "In de tentoonstelling Gelukkig Gezond! dagen we bezoekers uit om na te denken over de vroege ideeën over gezondheid en gezond leven. De tentoonstelling is thematisch opgebouwd, met aandacht voor de belangrijkste thema’s uit het huidige denken over Healthy Ageing, als ook de gezondheidsadviezen uit de periode vóór 1800. Gezondheid werd toen vooral geïdentificeerd aan de hand van de zogenoemde zes non-naturalia die bepalen of iemand gezond is: klimaat, dieet, gezonde toiletgang, lichaamsbeweging, slaappatronen en emotionele balans. Deze vormen de rode draad van de tentoonstelling," volgens het Universiteitsmuseum. De tentoonstelling loopt tot 31 januari 2018.

Laatst gewijzigd:25 juni 2018 11:46
printOok beschikbaar in het: English