Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsPraktische informatieNederlandersStuderen met een functiebeperking

Studeren met een functiebeperking

AD(H)D, ASD, dyslexie of een andere functiebeperking?

Er zijn verschillende regelingen en voorzieningen voor studenten met een functiebeperking. Studenten met dyslexie kunnen bijvoorbeeld een half uur extra tentamentijd krijgen. De belangrijkste gebouwen zijn toegankelijk voor motorisch gehandicapten en de Universiteitsbibliotheek heeft voorzieningen voor visueel gehandicapten.

Om in aanmerking te komen voor aparte voorzieningen en regelingen moet je de studieadviseur en/of studentendecaan op tijd laten weten wat er nodig is. Het liefst voordat je aan de opleiding begint. Wat moet je doen?

Financiële hulp

Sommige studenten komen in aanmerking voor een financiële bijdrage om studievertraging te compenseren. Soms is ook verlenging van studiefinanciering bij DUO mogelijk. Bespreek het financiële aspect met je studentendecaan.

Daarnaast bestaat er voor sommige studenten met een functiebeperking de mogelijkheid om bij de gemeente Groningen een aanvraag te doen voor de Individuele Studietoeslag.

Maak een afspraak met de studieadviseur

Als je een functiebeperking hebt of er zijn andere beperkingen waardoor er aanpassingen nodig zijn in de onderwijsomgeving overleg dan eerst met je studieadviseur wat er bij je opleiding allemaal mogelijk is. Met hem of haar bespreek je het studieprogramma en maak je eventueel afspraken over aanpassingen in het onderwijs en het BSA.

Naar de studentendecaan

Je studieadviseur kan je doorverwijzen naar een studentendecaan van het Studenten Service Centrum voor extra informatie of voor het formeel regelen van de gewenste aanpassingen. Zij adviseren bij complexe vraagstukken, bijvoorbeeld op het gebied van studiefinanciering, aanpassingen of voorzieningen om onderwijs te kunnen (blijven) volgen of persoonlijke zaken die je liever buiten de opleiding wilt bespreken. Als blijkt dat je andere, gespecialiseerde hulp nodig hebt, kunnen zij je doorverwijzen. Ga je 15 EC of meer studievertraging oplopen, dan moet je bij een decaan langs om in aanmerking te komen voor financiële compensatie.

Meld je aan voor de Facebookgroep 'Functiebeperkte studenten RUG'

Heb je vragen of tips over studeren met een functiebeperking? Wil je je ervaringen delen met andere studenten? Ben je geïntereseerd in nieuws, evenementen en vacatures voor studenten met een functiebeperking? Meld je dan aan voor de besloten Facebookgroep 'Functiebeperkte studenten RUG'. De groep is voor alle RUG studenten die geïnteresseerd zijn in studeren met een functiebeperking. Je hoeft dus niet per se een functiebeperking te hebben om lid te worden.

Laatst gewijzigd:18 januari 2018 09:39
printView this page in: English