Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsBacheloropleidingenLife Science and Technology
Header image Life Science and Technology

Life Science and Technology

Kun je uit cellen nieuwe organen maken? Hoe ontwerp je een hartklep? Hoe werken biologische moleculen zoals eiwitten en DNA?

In de opleiding Life Science and Technology (LS&T) leer jij op zulke vragen het antwoord te vinden. De opleiding combineert elementen van verschillende studies, zoals biologie, natuurkunde, scheikunde en techniek. Je leert hoe je die kennis kunt gebruiken voor medische toepassingen om met die nieuwe inzichten mensen gezonder te maken of om de kwaliteit van hun leven te verbeteren.

Bij de opleiding LS&T ontwikkelen we bijvoorbeeld protheses die lichaamsfuncties overnemen. Of een bloedstollingstest om openhartoperaties veiliger te maken. Ook onderzoeken we of werken in ploegendiensten echt zo ongezond is als we denken, met welke stoffen in de hersenen dit te maken heeft en hoe biomoleculen op elkaar reageren.

Je ziet: LS&T is enorm gevarieerd. Je kunt je dan ook specialiseren in de richting die jou het beste ligt. Je kunt kiezen uit: gedrag en neurowetenschappen, moleculaire levenswetenschappen, biomedische wetenschappen en biomedische technologie.

Let op: de opleiding Life Science and Technology wordt vanaf september 2018 in het Engels aangeboden! De major Medische Farmaceutische wetenschappen die voorheen onderdeel uitmaakte van deze bachelor wordt nu aangeboden bij de opleiding Pharmacy.


Feiten & Cijfers
Titel/Graad
BSc in Life Science and Technology
Type opleiding
Bachelor
Duur
36 maanden (180 ECTS)
Croho code
56286
Voertaal
Engels
Start
September
Faculteit
Science and Engineering
Studie in Cijfers
Waarom dit programma in Groningen?
 • Binnen de opleiding heb je de keuze uit een breed palet aan afstudeerrichtingen. In het eerste half jaar van de studie krijg je een brede basis om daarna een gefundeerde keuze voor een van deze richtingen te maken.
 • De biomedische studierichtingen werken nauw samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen. Als je voor een van deze richtingen kiest, dan zul je veel tijd in het UMCG doorbrengen voor oa practica.
 • De opleiding is de beste Life Science and Technology opleiding van Nederland volgens de Keuzegids Universiteiten 2018.
 • Onze faculteit kent twee Nobelprijswinnaars: de Nobelprijs voor Scheikunde voor Ben Feringa in 2016 en de Nobelprijs voor Natuurkunde voor Frits Zernike.
Programma

Curriculum

In het eerste semester volg je basisvakken die voor de hele biologie/levenswetenschappen belangrijk zijn. Na het eerste semester kun je kiezen voor de major Biomedical Engineering of het gezamenlijke programma voor de majors Molecular Life Sciences, Behaviour and Neurosciences and Biomedical Sciences.

In het derde jaar begin je met een minor van een semester, waarin je je kennis verder kunt verbreden of verdiepen. In het tweede semester rond je je bachelor af met een bachelorproject bij de major van je keuze.

Een studiejaar bestaat uit 60 studiepunten (ECTS). De meeste vakken zijn 5 ECTS.

Programma-opties
Biomedische Technologie (major)

Je kunt deze richting kiezen als je geïnteresseerd bent in zowel gezondheidszorg als techniek.

Een biomedisch technoloog ontwerpt en ontwikkelt nieuwe diagnose- en behandeltechnieken voor de gezondheidszorg. Je leert daarbij communiceren en samenwerken met artsen, biologen, biochemici en ingenieurs met een andere achtergrond.

Biomedische Wetenschappen (major)

De mens als biologisch wezen staat in deze major centraal.

Doel van de medische biologie is te begrijpen wat de biologisch basis is van het ontstaan van ziekte bij de mens, hoe het ziekteproces zich ontwikkelt en hoe je in samenwerking met andere wetenschappers werkt aan betere diagnostische en therapeutische mogelijkheden.

Gedrag & Neurowetenschappen (major)

Deze major richt zich op studenten met belangstelling voor de werking van de hersenen en het gedrag van dier en mens.

Het studieprogramma geeft inzicht in de invloed van allerlei factoren op gedrag, zoals opgroeidcondities, de omgeving en endogene processen.

Moleculaire Levenswetenschappen (major)

Deze major is bedoeld voor studenten met belangstelling voor bijvoorbeeld het functioneren van prokaryote en eukaryote cellen in hun milieu, onderzoek naar cellulaire functies en meer.

Studenten kunnen zich richten op het ontwikkelen van moleculaire technieken in het medisch werkveld, maar ook in de biotechnologie, waarin met veel andere disciplines wordt samengewerkt.

Studeren in het buitenland

 • Studeren in het buitenland is facultatief
 • Maximaal 30 EC

Er zijn mogelijkheden om tijdens de minor (1e semester van het 3e studiejaar) in het buitenland te studeren; major Biomedische Technologie uitgezonderd.

Toelatingseisen

Toelaatbare profielen Nederlandse diploma's

 • Cultuur & Maatschappij

  wiskunde B + natuurkunde + scheikunde

 • Economie & Maatschappij

  wiskunde B + natuurkunde + scheikunde

 • Natuur & Gezondheid

  wiskunde B + natuurkunde

 • Natuur & Techniek

Toelatingseisen

Specifieke eisenExtra informatie
taaltoets cijfer

Een voldoende voor je vwo-Engels is aan te bevelen omdat de opleiding Engelstalig is.

overige toelatingseisen

Heb je een andere vooropleiding, zoals een HBO-propedeuse of een niet-toereikend vwo-diploma? Kijk dan voor meer informatie over de toelatingsprocedure via de Toelatingscommissie BSc opleidingen FSE op:

http://www.rug.nl/fse/beta-studie/praktisch/toelating-inschrijving/

Studiekeuzecheck

De opleiding verzorgt matching. Deelname is verplicht. Het advies is niet bindend.

 • Er is een online vragenformulier.
 • De opleiding kan de studiekiezer uitnodigen voor een aanvullend gesprek.

Toelichting

Meer informatie over matching: https://www.rug.nl/fse/education/matching

Aanmeldingsprocedure

Als je in september met deze bacheloropleiding wil starten, moet je je vóór 1 mei aanmelden in Studielink. In maart of april ontvang je vervolgens op je e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven, een URL naar een online vragenlijst. Deze vragenlijst moet je invullen, liefst binnen een week en uiterlijk 1 mei. Daarna word je mogelijk uitgenodigd voor een gesprek bij de opleiding in juni. Als je een uitnodiging krijgt, ontvang je die zo snel mogelijk na 1 mei. Dit gesprek is verplicht.

Toelatingseisen

Specifieke eisenExtra informatie
aanvullend vak

Mathematics, Chemistry, Physics,

This is merely an indication of required background knowledge. The admissions board determines whether the specific contents of this/these course(s) meet the admission requirements of the bachelor programme for which you applied.

taaltoets cijfer

Proof of English proficiency is required: TOEFL IBT score of 92, a TOEFL CBT score of 237, a TOEFL PBT score of 580, an IELTS score of 6.5, a CAE or CPE certificate.

MAKE SURE TO VISIT http://www.rug.nl/fwn/fmns-programme/admissions/bsc/language for all the necessary information about required language tests.

vooropleiding

Secondary education equivalent to Dutch pre-university education is required.

This is merely an indication of the required general level of applicants' previous education.

Please visit http://www.rug.nl/fwn/fmns-programme/admissions/bsc/ for more information.

overige toelatingseisen

BEFORE YOU APPLY!

Make sure to visit 'BSc Application Procedure' at: http://www.rug.nl/fwn/fmns-programme/admissions/bsc/ for all the necessary information about the procedure and admission requirements.

If you apply, you participate in the mandatory matching process of the Faculty of Science and Engineering. More information: https://www.rug.nl/fse/education/matching

Aanmeldingsprocedure

The Admissions Board will decide whether you can be admitted to the Bachelor's degree programme. Applications are evaluated on a continuous basis. You do not have to wait until the application deadline to apply.

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten01 mei 201901 september 2019
01 mei 202001 september 2020
EU/EEA studenten01 mei 201901 september 2019
01 mei 202001 september 2020
non-EU/EEA studenten01 mei 201901 september 2019
01 mei 202001 september 2020
Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2018-2019€ 2060voltijd
niet EU/EER2018-2019€ 10900voltijd
EU/EER2019-2020€ 2083voltijd
niet EU/EER2019-2020€ 12500voltijd

The Dutch government intends to halve the statutory tuition fees for specific groups of first year bachelor's students starting from the 2018/19 academic year.

https://www.rug.nl/education/tuition-fees-halved

Praktische informatie voor:

Na je studie

Arbeidsmarkt

Bij Life Science and Technology ontwikkel je een wetenschappelijke manier van denken om problemen op te lossen. Deze analytische benadering kun je in veel soorten werk gebruiken, en dit maakt dat je met de studie veel kanten op kunt.

Onderzoeker worden?

Veel afgestudeerden worden onderzoeker - voor kortere of langere tijd. Welk type onderzoek dat is, hangt vooral af van de richting die je hebt gekozen en ook van de thema's die spelen in de werkomgeving waarin je op dat moment zit. Voor onderzoeksideeën tijdens de studie kun je terecht bij je docenten. Zij zijn gedreven en vinden het leuk als studenten interesse in hun vakgebied tonen. Het onderzoek dat je zult doen, hangt af van wat op dat moment actueel is en natuurlijk van wat jou interesseert.

Andere mogelijkheden

Naast het onderzoek zijn er veel andere mogelijkheden. Als je er talent voor hebt, naast je studie bestuurservaring opdoet en misschien enkele gerichte keuzevakken volgt, kun je heel goed manager of leidinggevende worden in een bedrijf of bij een projectgroep. Omdat je van veel vakgebieden iets afweet, kun je ook de diverse teamleden (technici, natuurkundigen, scheikundigen et cetera) beter begrijpen. Ook functies als beleidsadviseur, voorlichter, leraar, educatief medewerker of wetenschapsjournalist behoren tot de mogelijkheden.

Potentiële beroepen

 • Onderzoeker
 • Bio(medisch) technoloog
 • Beleidsadviseur
 • Productontwikkelaar
 • Gezondheidsadviseur
 • Gedragswetenschapper
 • Voorlichter
 • Docent biologie
Onderzoek

Onze bacheloropleiding is verbonden aan de volgende onderzoeksinstituten

Linneausborg
Linneausborg

GBB - Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute 

GBB has the ambition to perform research of the highest standard in the field of biomolecular sciences, with a focus on proteins. We aim to understand the structure and dynamics of proteins in relation to their function and activity; to unravel the functional role of proteins in living cells; and to obtain insights in the fundamental properties of proteins that are relevant for application in health and the future bio-based economy.

Research groups: Bioinformatics, Biotransformation and Biocatalysis, Cell Biochemistry, Electron Microscopy, Membrane Enzymology, Microbial Physiology, Molecular Cell Biology, Molecular Genetics, Molecular Microbiology, Molecular Dynamics, Molecular Systems Biology, NMR, Protein Crystallography

GRIP – Groningen Research Institute of Pharmacy

Academic degree programmes are characterized by relatively long, continuous research periods in the curriculum. Although the degree programme in Pharmacy is rather strongly oriented towards a future career as a pharmacist, a compulsory component in the Master's phase comprises a research project lasting about six months. This way, students will gain experience in academic research, which will enhance their academic development.

The international Master's degree programme in Medical Pharmaceutical Sciences and the international Top Master's degree programme in Medical and Pharmaceutical Drug Innovation are even more strongly research oriented.

The research project in the Pharmacy Master's degree programme can be completed at one of the eleven departments. In addition, possibilities are also offered by the UMCG, for example at the Hospital Pharmacy or the department of Clinical Chemistry. 

A Master's degree will grant admission to the PhD programme, which will lead to the conferral of a doctorate (PhD degree). The Groningen graduate schools, including GUIDE and BCN, offer challenging training programmes for PhD students.

Research groups: Analytical Biochemistry, Drug Design, Pharmacotherapy and Pharmacological Patient Care, Molecular Pharmacology, Pharmacoepidemiology and Pharmacoeconomics, Pharmaceutical Analysis, Pharmaceutical Biology, Pharmaceutical Gene Modulation, Pharmaceutical Technology and Biopharmacy, Pharmacokinetics, Toxicology and Targeting

GELIFES

The Groningen Institute of Evolutionary Life Sciences (GELIFES) fills a special niche in the field of life sciences that not only covers mechanistic, evolutionary and ecological approaches, but also specifically aims at the integration of these fields that are traditionally studied in isolation.

GELIFES is part of the Faculty of Science and Engineering and embraces several research groups:

 • Behavioural & Physiological Ecology
 • Conservation Ecology Group
 • Evolutionary Genetics, Development & Behaviour
 • Genomics Research in Ecology & Evolution in Nature
 • Neurobiology
 • Theoretical Research in Evolutionary Life Sciences
Nu aanmeldenDownload brochureOpen dagen en evenementenContact
Campus TourNijenborgh 9Meer informatie
Open DagBroerstraat 5Meer informatie
Open DagBroerstraat 5Meer informatie

Contact

Wil je meer weten over de opleiding Life Science and Technology, neem dan contact op:

 • 
								Testimonial van	Jurrian de Boer

  Medisch onderzoek interesseert me!

  – Jurrian de Boer
  Lees verder

  'I started out studying Medicine, but only lasted two weeks. I'd spent a long time trying to choose between Medicine and LST, but there came a point when I had to concentrate on the decentralized selection procedure for Medicine.

  I was offered a place and so I started, but I still had this nagging doubt. I was really more interested in medical research. I was hoping I could get into that with a degree in Medicine, but of course Medicine trains you to become a doctor, not a researcher. After many hours spent talking and weighing up my options, I switched to LST. And I’m very glad I did. Studying is never a chore because the course units are so interesting!

  My tip for others who are in doubt? Both LST and Medicine may be the right programmes for you, but they approach the world of medicine from vastly different perspectives!’

  Sluiten
 • 
								Testimonial van	Jocelyn Dröge

  Als een spin in het web

  – Jocelyn Dröge
  Lees verder

  Tijdens mijn studie kwam ik erachter dat ik niet in het onderzoek wilde. Sinds kort ben ik CRA, Clinical Research Associate, bij een bedrijf dat contractonderzoek uitvoert voor grote farmaceutische bedrijven. Ik ben een spin in het web. Ik zorg ervoor dat de artsen en verpleegkundigen die het onderzoek uitvoeren precies weten wat ze moeten doen en hoe de regelgeving is. Wanneer ik met artsen praat, merk ik dat mijn medisch-biologische kennis goed van pas komt.

  Sluiten
 • Bekijk deze videoSluiten

Studieverenigingen

GLV Idun

GLV Idun is de studievereniging voor studenten van de opleidingen Biologie en Life Science & Technology aan de Rijksuniversiteit Groningen.
De vereniging telt meer dan 1500 leden en organiseert het hele jaar zowel studiegerelateerde als sociale activiteiten. Denk aan feesten en borrels, maar ook aan lunchlezingen en een jaarlijks congres. Daarnaast geeft Idun vier keer per jaar een blad uit met wetenschappelijke publicaties.
https://www.idun.nl
Lees meer
(Bindend) studieadvies
 • Minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden (bindend)

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Je krijgt een positief studieadvies als je minimaal 45 ECTS hebt gehaald (op een totaal van 60 ECTS; de meeste vakken zijn 5 ECTS). Bij een negatief studieadvies (minder dan 45 ECTS) mag je helaas niet doorgaan met de opleiding.

Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je staat, krijg je al in december een voorlopig studieadvies. Heb je vragen over het bindend studieadvies of over je studievoortgang, neem dan zo snel mogelijk contact op met je studieadviseur.

Aansluitende master programma's