Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsOpleidingenBacheloropleidingenBewegingswetenschappen
Header image Bewegingswetenschappen

Bewegingswetenschappen

Programma

 • 1e jaar

  Bewegingswetenschappen is een multidisciplinaire studie. Het eerste jaar omvat vooral vakken uit zowel de gedragswetenschappelijke en biomedische hoek (bijv., psychologie, anatomie, fysiologie en pathologie), maar ook vanuit de beta-hoek (bijv., wiskunde, biomechanica en programmeervaardigheden). Tevens vormen de methodologische en statistiek vakken een belangrijk onderdeel om je voor te bereiden op het doen van zelfstandig onderzoek.

 • 2e jaar

  De theoretische basisvakken worden in het tweede jaar steeds meer geïntegreerd en gaan zich meer toespitsen op het gebied van de Bewegingswetenschappen (bijv. inspanningsfysiologie, bewegingsanalyse, neuroanatomie). In deze vakken komen principes en theorieën omtrent het menselijke bewegen, de beïnvloeding van dit bewegen en de toepassing ervan in het onderzoek en de (klinische) praktijk aan bod.

 • 3e jaar

  De integratie van vakken gaat verder in het derde jaar. Gedurende een half jaar werk je aan het Bachelor Afstudeer Project. Aan de hand van het voorbereiden, uitvoeren, beschrijven en presenteren van een onderzoek doet je ervaring op met betrekking tot het bestuderen van literatuur uitmondend in een vraagstelling, het verzamelen en analyseren van data en interpreteren van onderzoeksresultaten.

Programma-opties

 • Honours College (honoursprogramma)

  Het Honours College geeft talentvolle en gemotiveerde studenten de kans meer uit zichzelf te halen door een programma te bieden dat naast de reguliere bacheloropleiding gevolgd wordt.

  Het bachelor Honours programma is bij uitstek geschikt wanneer je je extra wilt voorbereiden op een carrière in de wetenschap, het bedrijfsleven of bij de overheid. In het bachelor Honours programma verdiep je je namelijk niet alleen op je eigen vakgebied, maar leer je ook hoe je die kennis kan inzetten bij interdisciplinaire vraagstukken en problemen. Het bachelor Honours programma is een extra programma van 45 studiepunten dat je naast je reguliere bachelor opleiding van 180 punten volgt.

Opbouw programma

VakPeriode 1Periode 2Periode 3Periode 4
Anatomie van het bewegingsapparaat (5 EC)
Inl. Bewegingswetenschappen (5 EC)
Inl. en practicum Methodologie en statistiek (5 EC)
Alg. Fysiologie (5 EC)
Inl. Psychologie (5 EC)
Wiskunde voor bewegingswetenschappen (5 EC)
Inl. Programmeervaardigheden (5 EC)
Neurofysiologie (5 EC)
Statistiek 1 (5 EC)
Alg. Bewegingspathologie (5 EC)
Biomechanica (5 EC)
Motorische controle (5 EC)
VakPeriode 1Periode 2Periode 3Periode 4
Bewegingsanalyse 1 (5 EC)
Inleiding waarnemen en bewegen (5 EC)
Psychologie beweging & inspanning (5 EC)
Bewegingsanalyse 2 (5 EC)
Inspanningsfysiologie (5 EC)
Theoretische kwesties (5 EC)
Motorische ontwikkeling en motorisch leren (5 EC)
Neuroanatomie 1 (5 EC)
Skills Lab (5 EC)
Neuroanatomie 2 (5 EC)
Oriëntatie bewegingswetenschappen (5 EC)
Statistiek 2 (5 EC)
VakPeriode 1Periode 2Periode 3Periode 4
Minorruimte (15 EC)
Inleiding neuromechanica (5 EC)
Neuropsychologie (5 EC)
Pathologie en bewegingsinterventies (5 EC)
Ontwikkeling van bewegingsinterventies (5 EC)
Statistiek 3 (5 EC)
Afstudeeronderzoek (20 EC)

Studeren in het buitenland

 • Studeren in het buitenland is facultatief

(Bindend) studieadvies

 • Minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden (bindend)

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Je krijgt een positief studieadvies als je meer dan 45 ECTS hebt gehaald (op een totaal van 60 ECTS). Bij een negatief studieadvies (minder dan 45 ECTS) mag je helaas niet doorgaan met de opleiding en moet je wat anders gaan doen.

Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je staat, krijg je al in december een voorlopig studieadvies. Heb je vragen over het bindend studieadvies of over je studievoortgang, neem dan zo snel mogelijk contact op met je studieadviseur. NB: Sommige opleidingen maken gebruik van een tutorbegeleiding (check bij je eigen studieadviseur hoe het geregeld is).

Waarom in Groningen?

Bij Bewegingswetenschappen leer je bewegingsgedrag begrijpen, meten en optimaliseren, toegepast op groepen en individuen met verschillende kenmerken. In Groningen staan termen centraal als: verandering en herstel, flexibiliteit en adaptatie, leren, trainen, ontwikkeling, hersenen en gedrag. Door de integratie van medisch-biologische, exacte en sociaal-psychologische vakken komt de theorie tot leven en wordt bruikbaar voor de praktijk. Daarbij is het een levendige studie met actieve studenten.

De opleiding is in verhouding niet groot, waardoor er een informele sfeer heerst en je gemakkelijk contact legt met docenten en staf. Ook is er een actieve studievereniging die veel leuke en interessante activiteiten organiseert. Contacten zijn dus zo gelegd! Over de stad Groningen valt ook veel positiefs te vertellen. Groningen is een jonge en dynamische studentenstad met een gemoedelijke sfeer. Omdat er veel studenten wonen is het vinden van een betaalbare kamer over het algemeen dan ook niet moeilijk. Ook zijn er veel mogelijkheden om te sporten en uit te gaan. Kortom, het is een stad die bruist!

Tijdens de studie krijgen studenten veel begeleiding. De studieadviseur speelt hierin een belangrijke rol; zij geeft voorlichting, advies en houdt de studievoortgang nauwlettend in de gaten. Eerstejaars studenten worden in mentorgroepen actief begeleid door een ouderejaars mentor. Doel hiervan is inzicht geven in wat Bewegingswetenschappen inhoudt en wat de relevantie is van de eerstejaars vakken. Daarnaast hebben de mentorgroepen een belangrijke signalerende, sociale en informerende functie.

Open spreekuur elke donderdag van 10.30-12.00 uur

E-mail: studieadviseur-BW@umcg.nl of maak een afspraak via studyadvisorhms.youcanbook.me

Tel. (050)3616061

 • Testimonial van David Zijderveld

  Positief verrast door de studie!

  Groningen heeft als studiestad absoluut mijn voorkeur boven Amsterdam.

  En aangezien je om Bewegingswetenschappen te studeren moet kiezen tussen deze twee steden, was de keuze snel gemaakt. Groningen is een echte studentenstad, wat er voor zorgt dat je je snel thuis voelt. Zowel de stad als de opleiding Bewegingswetenschappen is overzichtelijk, en de sfeer is gemoedelijk. Ik ben erg tevreden over de docenten op deze opleiding, er zijn een aantal hele goede docenten die op een interessante en interactieve manier de stof kunnen uitleggen. Met mijn gekozen NT/NG profiel op de middelbare school zit ik bij deze studie helemaal goed. Je hebt veel technische en medische vakken waar je je voorkennis van biologie en natuurkunde goed bij kunt gebruiken.

  Ik vind de studie persoonlijk heel goed te doen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je studievoortgang, en maakt je eigen planning en keuzes hierin. Ik werk er hard voor, maar het is ook weer niet zo dat ik 24/7 in de studieboeken zit. Er is gelukkig ook tijd om te ontspannen en een biertje te drinken. Ik ben onder andere lid van tappersvereniging Volonté. Dit is een kroeg speciaal voor en door studenten van de medische faculteit, waar Bewegingswetenschappen ook onder valt. Ook op mezelf wonen bevalt prima, je hebt veel vrijheid. Ik ga vaak met vrienden eten, en ben koken ook erg leuk gaan vinden!

  Sluiten
  – David Zijderveld
 • Testimonial van Amy Jeschke

  – Amy Jeschke
 • Opleidingsvideo

  – Opleidingsvideo
 • Testimonial van Johan van Cuijk

  Bewegingswetenschappen is een brede studie

  Na mijn afstuderen ben ik mijn huidige functie tegen gekomen via een vacature op LinkedIn. Ik ben accountmanager bij een distributeur van meetapparatuur. Wij bieden meetoplossingen op het gebied van onderzoek, sport, revalidatie en medische diagnostiek.

  Mijn werkdagen zijn heel divers, de ene dag zit ik op kantoor om alle lopende zaken rondom relaties op te lossen en te verwerken, de andere dag ben ik op pad naar ziekenhuizen, universiteiten, fysio's of (prof)sportclubs om daar de mogelijkheden van onze meetoplossingen te bespreken. Daarnaast sta ik op beurzen en congressen die aansluiten bij ons werkveld. Uiteraard is de hoeveelheid vrije tijd wel afgenomen nu ik werk, maar als ik vrij ben, ben ik ook echt vrij. 

  Omdat Bewegingswetenschappen een brede studie is weet ik van heel veel onderwerpen wel wat af. Dit komt goed van pas bij de diverse klantencontacten die ik vanuit mijn werk onderhoudt. Daarnaast is de sfeer binnen de opleiding heel prettig en sociaal georiënteerd. De studievereniging Studiosi Mobilae heeft er ook voor gezorgd dat ik met plezier aan mijn studententijd terugdenk. Ik zou ook nu weer voor Bewegingswetenschappen als opleiding kiezen. Daarnaast zou ik me wel willen verdiepen in vakken op het gebied van management en het bedrijfsleven, omdat hier mijn interesse ook ligt en dit veel oplevert in de periode na de studie.

   

  Sluiten
  – Johan van Cuijk
 • Testimonial van Johan van Cuijk

  Bewegingswetenschappen is een brede studie

  Na mijn afstuderen ben ik mijn huidige functie tegen gekomen via een vacature op LinkedIn. Ik ben accountmanager bij een distributeur van meetapparatuur. Wij bieden meetoplossingen op het gebied van onderzoek, sport, revalidatie en medische diagnostiek.

  Mijn werkdagen zijn heel divers, de ene dag zit ik op kantoor om alle lopende zaken rondom relaties op te lossen en te verwerken, de andere dag ben ik op pad naar ziekenhuizen, universiteiten, fysio's of (prof)sportclubs om daar de mogelijkheden van onze meetoplossingen te bespreken. Daarnaast sta ik op beurzen en congressen die aansluiten bij ons werkveld. Uiteraard is de hoeveelheid vrije tijd wel afgenomen nu ik werk, maar als ik vrij ben, ben ik ook echt vrij. 

  Omdat Bewegingswetenschappen een brede studie is weet ik van heel veel onderwerpen wel wat af. Dit komt goed van pas bij de diverse klantencontacten die ik vanuit mijn werk onderhoudt. Daarnaast is de sfeer binnen de opleiding heel prettig en sociaal georiënteerd. De studievereniging Studiosi Mobilae heeft er ook voor gezorgd dat ik met plezier aan mijn studententijd terugdenk. Ik zou ook nu weer voor Bewegingswetenschappen als opleiding kiezen. Daarnaast zou ik me wel willen verdiepen in vakken op het gebied van management en het bedrijfsleven, omdat hier mijn interesse ook ligt en dit veel oplevert in de periode na de studie.

   

  Sluiten
  – Johan van Cuijk
 • Testimonial van Johan van Cuijk

  Bewegingswetenschappen is een brede studie

  Na mijn afstuderen ben ik mijn huidige functie tegen gekomen via een vacature op LinkedIn. Ik ben accountmanager bij een distributeur van meetapparatuur. Wij bieden meetoplossingen op het gebied van onderzoek, sport, revalidatie en medische diagnostiek.

  Mijn werkdagen zijn heel divers, de ene dag zit ik op kantoor om alle lopende zaken rondom relaties op te lossen en te verwerken, de andere dag ben ik op pad naar ziekenhuizen, universiteiten, fysio's of (prof)sportclubs om daar de mogelijkheden van onze meetoplossingen te bespreken. Daarnaast sta ik op beurzen en congressen die aansluiten bij ons werkveld. Uiteraard is de hoeveelheid vrije tijd wel afgenomen nu ik werk, maar als ik vrij ben, ben ik ook echt vrij. 

  Omdat Bewegingswetenschappen een brede studie is weet ik van heel veel onderwerpen wel wat af. Dit komt goed van pas bij de diverse klantencontacten die ik vanuit mijn werk onderhoudt. Daarnaast is de sfeer binnen de opleiding heel prettig en sociaal georiënteerd. De studievereniging Studiosi Mobilae heeft er ook voor gezorgd dat ik met plezier aan mijn studententijd terugdenk. Ik zou ook nu weer voor Bewegingswetenschappen als opleiding kiezen. Daarnaast zou ik me wel willen verdiepen in vakken op het gebied van management en het bedrijfsleven, omdat hier mijn interesse ook ligt en dit veel oplevert in de periode na de studie.

   

  Sluiten
  – Johan van Cuijk
printView this page in: English