Over onsWie zijn wij?

Collegevoorzitter over duurzaamheid aan de universiteit

Sibrand Poppema over duurzaamheid aan de RUG

Duurzaamheid leeft, ook op onze universiteit. Dat bleek wel toen we enige tijd geleden besloten een duurzaamheidprijsvraag in het leven te roepen: de Green Mind Award. Dit leverde 62 inzendingen op met allerlei zeer interessante ideeën om de duurzame prestaties bij de RUG te verbeteren. Van projecten voor het terugdringen van het energie- en watergebruik tot plannen die zich vooral richten op gedragsverandering bij studenten en personeel.

De kwaliteit van de inzendingen was zo hoog, dat we al snel besloten hebben meer ideeën uit te voeren. Bij de prijsuitreiking op 29 november 2012 werd bekendgemaakt dat niet alleen het winnende idee een budget van 100.000 euro krijgt om het project uit te voeren, maar dat dit ook geldt voor de twee andere ideeën op de shortlist.

Maar dit is beslist niet het enige dat we binnen de universiteit doen aan duurzaamheid. Denk aan het Energy Academy-gebouw, dat voldoet aan de hoogste eisen voor CO2-uitstoot. Ook voor Nijenborg 4 hebben we gekozen voor een hoog duurzaamheidniveau, bijvoorbeeld door de warmte-koude- opslaginstallatie (WKO), die je terugvindt in steeds meer gebouwen van de RUG.

Ook in kleine aanpassingen worden we steeds beter. Sinds 2010 is de Stuurgroep Duurzaamheid in het leven geroepen. Zij komt met ideeën voor mogelijke aanpassingen en werkt daarin samen met het Facilitair Bedrijf van de RUG. Daarbij hoeft het beslist niet om grote aanpassingen te gaan. Net als in veel bedrijven, ontdek je ook bij ons soms onnozele dingen. Lampen en apparaten die zoveel warmte afgeven, dat de ruimte ’s zomers gekoeld moet worden, bijvoorbeeld. Door hier logisch over na te denken, kun je al heel veel bereiken. En dat is precies wat de Stuurgroep Duurzaamheid doet.

Door nu te investeren in een lagere energierekening in de toekomst. Soms duurt het wel tien jaar voor je zo’n investering eruit haalt, maar duurzaamheid is niet enkel een financiële kwestie. Met een duurzaam beleid, willen we vooral ook het goede doen. Het zit niet voor niets in alle drie onze grote thema’s (healthy ageing, energy en sustainable society).

Kortom, we doen het zo slecht nog niet. We zijn zelfs hard op weg een van de meest duurzame universiteiten van Nederland te worden. Niet om ons te profileren in een lijstje, maar omdat we geloven in een duurzame aanpak. Omdat we het vanzelfsprekend vinden vooruit te kijken.

Laatst gewijzigd:13 februari 2013 11:24
printOok beschikbaar in het: English