Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsWie zijn wij?BedrijfsvoeringAfvalArchiefopruimingen

GFT

Groente-, fruit en tuinafval (GFT) en SWILL

Definitie

Keukenafval / GFT is al het (organisch) afval van ongekookte groente, fruit, gekookt keukenafval en etensresten en het kleinschalige afval afkomstig van de tuin (zoals bladeren, gras, e.d.).

Groenafval tenslotte, is afval vrijkomend bij het onderhoud van tuinen en perken in en rondom het bedrijfsgebouw. Het betreft hier vooral het wat grootschaliger houtafval, zoals takken, boomstronken. Dit groenafval kan via de afd. Groenvoorzieningen afgevoerd worden.

Afvoer

In de keukens van een aantal restaurants van de Rijksuniversiteit Groningen wordt het keuken / GFT afval in speciale, afsluitbare containers ingezameld en wekelijks afgevoerd door de leverancier

De containers worden ter plaatse omgewisseld voor schone containers. Dit zijn speciale containers met een rubberen rand voor een betere afsluiting zodat wordt voldaan aan de HACCP richtlijnen.

Verwerking

Keuken / GFT afval wordt vergist bij een gespecialiseerd bedrijf. Er mag uitsluitend organisch materiaal worden verwerkt.

Tabel 11.1: Overzicht van afval wat wel/niet vergist kan worden.

WEL

NIET

Aardappelen, groente en fruit (loof en schillen), jus, deegwaren, pasta’s, brood, koek, gebak, soep, sauzen, eierschalen, frites, snacks en dranken.

Vlees, vis, verpakkingsmaterialen, theezakjes, koffiedrab, metalen, bestek, blik, tuinafval, bloemen, planten, grote botten, glas, aardewerk, zeep en reinigingsmiddelen, gevaarlijke afvalstoffen en overig restafval.

Laatst gewijzigd:16 december 2015 08:51
printView this page in: English