Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsWie zijn wij?Green Office Groningen

Oude ICT naar goede doel

10 mei 2017

De Rijksuniversiteit Groningen heeft ongeveer 8000 PC’s in gebruik. Tot nu toe moet er op elke PC 4 jaar gewerkt worden en in de meeste gevallen wordt de PC in het vijfde levensjaar vervangen. Dus elk jaar na de vervangingsronde komt er een ruime hoeveelheid aan oude PC’s retour. Wat gebeurt daar eigenlijk mee?

Robert Janz is werkzaam bij het Centrum voor Informatie Technologie en is al jaren bezig met internationale ICT projecten in ontwikkelingslanden. Zo was Robert op een school voor weeskinderen in Zambia en - zoals in zoveel ontwikkelingslanden - bleek dat er op dit soort scholen geen of nauwelijks PC’s aanwezig zijn. Bij terugkomst heeft Robert geïnformeerd of het mogelijk zou zijn om vanuit de universiteit PC’s te doneren aan deze school in Zambia. Nadat hierop akkoord gegeven was kwam de volgende uitdaging: transport van de apparatuur naar Zambia. Dan blijkt het grote netwerk aan contacten van Robert daarbij zeer behulpzaam te zijn en via via arriveren de PC’s een paar maanden later in Zambia.

De computers kwamen zonder software aan. Een groep lokale IT-ers hebben alle 40 computers geïnstalleerd en aangesloten in een speciaal ingericht computerlokaal in de school. De schoolleiding, leerkrachten als de kinderen waren dolblij met de gedoneerde PC’s. Het heugelijk feit verdiende dan ook een feestje waarbij zelfs de notabelen uit de omgeving werden uitgenodigd voor de opening. De kinderen kunnen nu kennis maken met computers en werken aan hun ICT vaardigheden. Een leuk detail is dat de RUG rode inventarisatie plaatjes nog keurig voorop de computers staan als aandenken aan de donatie van de Rijksuniversiteit Groningen.

Een prachtig initiatief dat zelfs alweer navolging heeft gekregen en er alweer PC’s onderweg zijn!

Reglement RUG

Oude werkplekapparatuur kan je laten afvoeren door de leverancier of laten vernietigen. Er is door de RUG bepaalt dat de afgeschreven werkplekapparatuur op locatie moet worden opgeslagen. Daar is voor gekozen omdat er nauwelijks animo is voor tweedehands computerapparatuur. Vernietigen van nog werkende PC’s is dan nog een optie maar dat is toch wel een grote mate van verspilling.

Daarom heeft de universiteit er voor gekozen om de afgeschreven apparatuur (eerst schoongemaakt) te doneren aan non-profit organisaties in binnen- en buitenland. Er komen regelmatig aanvragen bij de RUG binnen van allerlei organisaties die een verzoek indienen om in aanmerking te komen voor afgeschreven PC’s.

Zo hebben de afgelopen jaren o.a. de volgende organisaties en landen apparatuur ontvangen:

 • Studieverenigingen
 • Basisscholen
 • Stichting “Groningen verwelkomt”
 • Hortus Haren
 • Sportverenigingen
 • Diverse stichtingen
 • Roemenië
 • Letland
 • Zambia

Dat deze donaties in dank worden ontvangen bewijst het verhaal van Robert!

Laatst gewijzigd:10 mei 2017 10:45

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...