Over onsOnze positieQuality works!Aletta Jacobs PrijsAanmelden uitreiking 2018

Lilianne Ploumen

Lilianne Ploumen werd geboren in Maastricht en studeerde Maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Tussen 1990 en 2005 werkte zij onder meer bij Foster Parents Plan, Mama Cash en Cordaid en was zij bestuurslid bij Stichting Opzij, Stop Aids Now en Stichting Her World Live. In 2007 werd zij partijvoorzitter van de PvdA en in 2012 Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Vorig jaar werd ze, dankzij voorkeurstemmen, gekozen als lid van de Tweede Kamer.

In januari 2017 richtte zij She Decides op om politieke en financiële steun te verzamelen voor de instandhouding van belangrijke voorzieningen voor vrouwen op het terrein van gezinsplanning. Dit als antwoord op het besluit van de nieuwe Amerikaanse regering om de Mexico City Policy opnieuw in te voeren, een maatregel die verbiedt dat Amerikaans overheidsgeld wordt gebruikt door organisaties die veilige abortus bespreekbaar en/of mogelijk maken. She Decides heeft inmiddels de steun van meer dan 60 landen en tientallen NGO’s en andere organisaties. Met haar initiatief wil Ploumen ertoe bijdragen dat miljoenen vrouwen in ontwikkelingslanden zelf kunnen blijven beslissen óf, met wie, wanneer en hoeveel kinderen ze willen.

Laatst gewijzigd:29 januari 2018 12:36
printOok beschikbaar in het: English