Over onsOnze positieFeiten en cijfersPrijzen en toekenningen

Eredoctoraten

Voormalig Secretaris-Generaal Ban Ki-moon (foto: Elmer Spaargaren)

De Rijksuniversiteiten reikt eredoctoraten uit aan personen die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de samenleving, de wetenschap of de politiek. Lustra zijn bij uitstek een moment van eredoctoraten. Het 400-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen (2014) werd gevierd met de uitreiking van tien eredoctoraten.

De meest recente eredoctor aan de RUG is Ban Ki-moon, voormalig Secretaris-Generaal bij de Verenigde Naties. Hij kreeg het eredoctoraat vanwege zijn grote maatschappelijke verdiensten op gebied van vrede, veiligheid en klimaat. Zijn grote rol bij de totstandbrenging van het VN Klimaatakkoord van Parijs wordt in het bijzonder geroemd.

Eredoctoraten 21e eeuw

Aartsbisschop Desmond Tutu (photo: Elmer Spaargaren)

De eerder verleende eredoctoraten zijn vermeld in het Album Studiosorum Academiae Groninganae, uitgegeven door het Historisch Genootschap te Groningen. Of raadpleeg dit overzicht van eredoctoraten dat teruggaat tot 1717.

Ceremonieel rond het eredoctoraat

Mirjam Pressler krijgt de kappa omgehangen (Foto: Elmer Spaargaren)

Het eredoctoraat van de RUG wordt gesymboliseerd door het omhangen van een traditionele bordeauxrode ‘kappa’ (cape). Daarnaast krijgt de nieuwe eredoctor een doctoraal diploma met het wapen en zegel van de Rijksuniversiteit Groningen.

Tijdens de ceremonie zijn vertegenwoordigers van de universiteit en studenten aanwezig. Hoogleraren en vertegenwoordigers van de studentenvereniging begeleiden de eredoctor(en) van het Academiegebouw naar de Martinikerk. De hoogleraren zijn te herkennen aan hun toga's en baretten en onderscheidingen. De studenten dragen de vlaggen en banieren van hun vereniging.

Eredoctoren mogen de academische titel doctor honoris causa voeren, afgekort als dr.h.c. of dr.

Laatst gewijzigd:05 december 2018 13:55
printView this page in: English