Over onsOnze positieFeiten en cijfersPrijzen en toekenningen

Nobelprijswinnaars

De Nobelprijs werd in 1895 ingesteld vanwege het testament van de Zweedse uitvinder Alfred Nobel. De prijzen voor vrede, scheikunde, literatuur, natuurkunde en geneeskunde werden voor het eerst toegekend in 1901.

Jaar

Prijswinnaar

2016

Prof.dr. Ben Feringa heeft de Nobelprijs voor Scheikunde gewonnen voor de ontwikkeling van moleculaire machines.

1953

Prof.dr. Frits Zernike heeft de Nobelprijs voor de Natuurkunde gewonnen voor zijn uitvinding van de fasecontrastmicroscoop. Hij was op dit moment hoogleraar aan de RUG.

1937

Albert Szent-Györgyi heeft de Nobelprijs voor Fysiologie en Medicijnen gewonnen voor zijn onderzoek naar celademhaling en vitamine C aan de Universiteit van Szeged. Daarvoor was hij onderzoeker aan de RUG.

1913

Heike Kamerlingh Onnes heeft de Nobelprijs voor Natuurkunde gewonnen voor zijn onderzoek naar de eigenschappen van materie bij lagetemperaturen aan de Universiteit van Leiden. Voorafgaand promoveerde hij aan de RUG.

Laatst gewijzigd:10 oktober 2018 10:43
printView this page in: English