Over onsNieuws en agendaMensen en meningen

Sierksma, prof.dr. Gerard

Gerard Sierksma

Expertise

Sport en wetenschap, statistiek, wiskunde

Curriculum vitae

Gerard Sierksma is hoogleraar Kwantitatieve Logistiek aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Hij studeerde wiskunde, natuurkunde en sterrenkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde in de wiskunde in 1976. Sindsdien richt hij zich op het praktische gebruik van wiskundige methodieken. De laatste jaren is Sierksma bezig met het ontwerp van beslissystemen (decision support computer systems) voor de industrie en de (top)sport. In zijn onderzoek richt hij zich daarbij met name op het verenigen van wetenschap en sport. Sierksma adviseerde onder meer de KNSB over de samenstelling van de schaatsploeg voor de Olympische Spelen in Vancouver en Sotsji (de 'prestatiematrix'). Naast zijn functie als hoogleraar is hij onder meer wetenschappelijk adviseur van ORTEC-TeamSupportSystems. Volgens Sierskma is het bestraffen achteraf van dopingzondaars de doodsteek voor sport. “ De sport is zo langzamerhand volstrekt ongeloofwaardig geworden met al dat dopinggedoe. We zitten te juichen voor overwinnaars die morgen, pardon over acht jaar, hun medaille weer moeten inleveren.” Medaille uitgereikt, dan dopingdossier verbranden, stelt Sierksma.

Sierksma ijvert al jaren voor eerlijker vormen van tijdswaarneming in het schaatsen, zoals bijvoorbeeld het meetellen van duizendsten van seconden. Dat had op het NK sprint 2013 waarschijnlijk een andere winnaar opgeleverd dan Stefan Groothuis. Als er door verschillende tijdwaarnemingen onduidelijkheid is wie eerste is geworden bij de 500 meter schaatsen (zoals bij de Spelen in Sotsji), moet er volgens Sierksma een skate-off volgen.

Eerder in het nieuws

Contact en meer informatie