Over onsNieuws en agendaMensen en meningen

Jansen, prof.dr. Ritsert

Ritsert Jansen

Expertise

Talentontwikkeling en verwerven van beurzen; bio-informatica

Curriculum vitae

Ritsert Jansen (1963) is hoogleraar bio-informatica en hoofd van het Groningen Bioinformatics Centre. Jansen studeerde wiskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkte daarna bij een onderzoeksinstituut in Wageningen. Toen nieuwe biomoleculaire tools hun intrede deden, begon hij nieuwe statistische tools te ontwikkelen om genen voor kwantitatieve eigenschappen (QTL’s) in planten in kaart te brengen. Dit vormde de basis voor zijn proefschrift. In 2002 ging hij werken aan de RUG, waar hij bij de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen én de Faculteit Medische Wetenschappen is aangesteld als hoogleraar in de bio-informatica. Zijn onderzoeksgroep richt zich op het ontwerpen, modelleren en analyseren van kwantitatieve biomoleculaire experimenten op populaties aan de hand van strategieën van ‘genetische genomica’, een sterk samenspel van genetica en genomica.

Jansen is aan de RUG ook ‘Dean of Talent Development’. Als gelauwerd onderzoeker geeft hij collega’s graag een steuntje in de rug. In 2011 verscheen van hem het boek Developing a Talent for Science bij Cambridge University Press. Jansen schetst daarin het stressvolle bestaan van de moderne wetenschapper in een steeds competitiever academische omgeving. ‘Je bent een ondernemer in onderzoeksland,’ zegt Jansen. ‘Waar je vroeger gelijk bij je onderzoeksplek een zak geld kreeg, moet een wetenschapper tegenwoordig zijn budget eigenhandig verzamelen door het winnen van beurzen.’ Jansen is als Dean onder meer betrokken bij trainingen voor wetenschappers op het terrein van subsidie aanvragen en presenteren. In oktober 2013 verschijnt bij Cambridge University Press Funding your career in Science .

Jansen is nauw betrokken bij de Grants Week, een groot evenement voor onderzoekers die een beurs willen verwerven.

Eerder in het nieuws

Contact meer informatie